Με ιδιαίτερη επιτυχία, αθρόα συμμετοχή και ευκαιρίες περιβαλλοντικής δικτύωσης και συνεργασίας της Τοπικής Κοινωνίας, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ενημερωτικής Ημερίδας με θέμα «Ο φυσικός πλούτος της Οίτης και η διαχείρισή του» η οποία διοργανώθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης και πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της βιβλιοθήκης του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.) Λαμίας, το Σάββατο 10 Μαρτίου 2012. Η Ημερίδα αυτή, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «Στήριξη Φορέων Προστατευόμενων Περιοχών» του Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΚΑ. Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε η Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κα Αντωνία Γαλανάκη και χαιρέτισαν ο Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα περιβάλλοντος κος Μπέτσιος Νικόλαος και ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Φθιώτιδας πατήρ Νεόφυτος Ραφαηλίδης.
Από τους προσκεκλημένους ομιλητές ο κος Γεώργιος Καρέτσος (Δρ. Δασολόγος – Διευθυντής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Οικοσυστημάτων & Τ.Δ.Π. του ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα»), Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Φορέα, παρουσίασε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Φυσικού & Δομημένου περιβάλλοντος της Οίτης και τεκμηρίωσε μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το λόγο για τον οποίο η Οίτη θεωρείται «το Βουνό των λουλουδιών». Μέσα απ’ αυτή την εκτενή αναφορά στην πλούσια χλωρίδα του βουνού παρουσιάστηκαν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Οίτη από τις ανθρωπογενείς επεμβάσεις ενώ επισημάνθηκε η αξία προστασίας της φύσης και του τοπίου της περιοχής. Ο κος Χαριτάκης Παπαϊωάννου (Βιολόγος, M.Sc Conservation Biology), μέσα από την πλούσια εμπειρία που διαθέτει από επιστημονικές καταγραφές, παρουσίασε στοιχεία που αφορούν στο αγριόγιδο, που αποτελεί και το έμβλημα του Εθνικού Δρυμού Οίτης καθώς και για τη μεγάλη σημασία που έχει η παρουσία του στο βουνό της Οίτης, τους κινδύνους που διατρέχει και τα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών και την επιστημονική παρακολούθησή του.
Η κα Αναστασία Δαλάκα (Βιολόγος/Δρ. Οικολογίας – Στέλεχος ΜΟΔ στο Υ.ΠΕ.Κ.Α) αναφέρθηκε εκτενώς στο θεσμικό πλαίσιο των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα και στο ρόλο των Φορέων Διαχείρισης στην προστασία – διαχείρισή τους, με συστηματικές αναλύσεις για την ορθολογική κατανομή και την αξιοποίηση των οικονομικών πόρων που διατίθενται στους Φορείς αυτούς, ενώ η κα Αύρα Σταμέλλου (Βιολόγος, M.Sc. – Συντονίστρια Φ.Δ. Εθνικού Δρυμού Οίτης) αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις δράσεις που έχει αναλάβει να υλοποιήσει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Οίτης και στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην περιοχή. Η κα Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη (Πολιτικός Επιστήμων – Σύμβουλος Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης των Φ.Δ. Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου) τόνισε τον σημαντικό ρόλο της περιβαλλοντικής ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης του κοινού στη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών γενικά και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο παράδειγμα ευαισθητοποίησης του κοινού στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου.
Όπως προαναφέρθηκε, υπήρξε μεγάλη συμμετοχή του κοινού και εκφράσθηκαν οι αγωνίες-ανησυχίες αρκετών παρευρισκομένων για την προστασία του βουνού από δραστηριότητες όπως οι εξορύξεις βωξίτη και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (εγκατάσταση αιολικού πάρκου). Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η αναγκαιότητα για την από κοινού ανάληψη συντονισμένων προσπαθειών με τη συμμετοχή όλων για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου της Οίτης, ενώ αναδείχθηκε και ο σημαντικός ρόλος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης στην προσπάθεια αυτή.