Δράσεις παρακολούθησης της πανίδας και της χλωρίδας στις λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, δειγματοληπτικές μετρήσεις για την ποιότητα και την ποσότητα των επιφανειακών υδάτων στις λίμνες, τα ρέματα και τα μικρά ποτάμια της περιοχής, αλλά και ενέργειες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και φύλαξης του εθνικού πάρκου προβλέπει έργο που προωθεί ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, Δήμητρα Μπόμπορη, πρόκειται για δράση που υλοποιούν όλοι οι φορείς διαχείρισης για τις περιοχές που βρίσκονται υπό την εποπτεία τους, στο πλαίσιο της υποχρέωσής τους να παραθέτουν στοιχεία που θα συμπεριληφθούν στην έκθεση της Ελλάδας αναφορικά με την τήρηση των ευρωπαϊκών οδηγιών για το δίκτυο Natura 2000.
Έτσι, στα τέλη Αυγούστου αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη για το σχετικό έργο, που έχει ήδη λάβει μια πρώτη πράξη ένταξης στο ΕΣΠΑ. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής προσφορών από τους ενδιαφερόμενους και η εκκίνηση των πρώτων αναθέσεων υπολογίζεται σε περίπου έξι μήνες. Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της εποπτείας που ασκεί ο φορέας στην ευρύτερη
περιοχή, πραγματοποιούνται διαρκώς έλεγχοι, κατά τους οποίους διαπιστώνονται συχνά παράνομες δραστηριότητες, όπως η εναπόθεση βοθρολυμάτων από βυτιοφόρα. «Ενημερώνουμε τις αρχές για να παρέμβουν, ενώ προχωρούμε και σε συστάσεις προς τους αγρότες, προκειμένου να μην χρησιμοποιούν υδροβόρους τρόπους άρδευσης των καλλιεργειών τους», σημειώνει η κ. Μπόμπορη.
Τα θέμα των λυμάτων, άλλωστε, προβλημάτισε και τους ευρωβουλευτές που επισκέφτηκαν πριν από λίγες μέρες την περιοχή. «Οι ευρωβουλευτές μας έκαναν ερωτήσεις για το μεγάλο αριθμό των κτηνοτροφικών μονάδων και διερωτήθηκαν πώς διαχειριζόμαστε τόσο μεγάλο οργανικό φορτίο, που παράγεται από τόσο πολλές μονάδες, δεδομένου ότι σε περιοχές προστατευόμενες προβλέπεται περιορισμένη λειτουργία τέτοιων μονάδων», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Φορέα.
Σημειώνει ακόμη ότι απορία προξένησε στην ξένη αντιπροσωπεία και η μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού του Λαγκαδά, λόγω μη ολοκλήρωσης του αποχετευτικού συστήματος της περιοχής.