Σπάνια Δερματοχελώνα βρέθηκε νεκρή απο δίχτυ, ΦΔ Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας

Δελτία Τύπου ΦΔ

Την Κυριακή 10 Ιουλίου στην παραλία του Ποντολίβαδου Καβάλας, βρέθηκε νεκρή μια Δερματοχελώνα (Dermochelus coriacea). Το θαλάσσιο ερπετό πνίγηκε αφού πρώτα είχε μπλεχτεί σε κρυσταλιζέ (διάφανο) μανωνμένο δίχτυ διαμετρήματος ματιού 26-28 χιλιοστών, του οποίου η χρήση είναι παράνομη και όχι μόνο επειδή είναι επικίνδυνο για τις χελώνες αλλά και για πολλά είδη ψαριών. Το δίχτυ αυτό, δεν είναι επιλεκτικό αλιευτικό εργαλείο και συλλαμβάνει ψάρια όλων των μεγεθών, χαρακτηριστικο είναι ότι στο ίδιο δίχτυ είχαν συλληφθεί μουρμούρες, σαργοί και άλλα είδη αλιευμάτων μήκους κάτω των 15 εκατοστών πολύ μικρότερα δηλαδή απο το ελάχιστο μήκος που επιτρέπεται να αλιεύονται. Η ασυνειδησία για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων πρέπει επιτέλους να εξαλειφθεί καθώς τα περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα και ήδη τα αποθέματα πολλών ειδών στην Μεσόγειο βρίσκονται κοντα στο όριο εξάντλησης.

Το είδος αυτής της χελώνας είναι πελαγικό και απαντά σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου. Σαν επισκέπτης εμφανίζεται πάρα πολύ σπάνια στα νερα του Βορείου Αιγαίου και αυτο καθιστα την απώλεια ακόμα ενος ατόμου στην περιοχή (είχε προηγηθεί το 2009 παρόμοιο περιστατικό στην Αλεξανδρούπολη) ακόμα πιο σημαντικό απο άποψης βιοποικιλότητας στις Θάλασσες μας. Έιναι το μεγαλύτερο είδος χελώνας στον κόσμο και μπορεί να φτάσει σε βάρος τα 600 κιλά και μήκος καβουκιού πάνω απο 2 μέτρα. Η συγκεκριμένη που βρέθηκε νεκρή, ζύγιζε κοντά στα 150 κιλά κάτι που υποδεικνύει την πολύ νεαρή ηλικία της παρόλο το μέγεθός της.

Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί κάποια θαλάσσια χελώνα που αντιμετωπίζει πρόβλημα, πρέπει να την κρατήσει έξω απο το νερό ώστε να μην πνιγεί και παράλληλα να την κρατάει βρεγμένη. Καλό είναι να ειδοποιηθεί ο τοπικός λιμενικός σταθμός, ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αθήνα (τηλ 210 8944444) ή το ΕΚΠΑΖ (Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων) με το οποίο ο ΦΔ Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας συνεργάζεται και ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο εκπρόσωπος του ΕΚΠΑΖ στην περιοχή Άρης Χριστίδης (τηλ. 6977 632276) για περαιτέρω οδηγίες.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.