Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Δράσεις Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης μαθητών για το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου» με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015, στις 5.30μ.μ. στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γρεβενών.
Στόχος της ημερίδας είναι η παρουσίαση στους εκπαιδευτικούς των δράσεων που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μαθητών.
Το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, η μεγαλύτερη χερσαία προστατευόμενη περιοχή της χώρας μας, διαθέτοντας ένα μοναδικό φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει πηγή ανεξάντλητων θεμάτων για δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης μαθητών. Τα ορεινά δασικά οικοσυστήματα, τα απειλούμενα είδη πανίδας, τα σπάνια είδη χλωρίδας, η ιδιαίτερη γεωμορφολογία και τα μοναδικά ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος αποτελούν μερικά από τα θέματα των δράσεων ευαισθητοποίησης μαθητών που υλοποιεί ο Φορέα Διαχείρισης.
Συγκεκριμένα πραγματοποιούνται, Προγράμματα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στους χώρους των Κέντρων Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου (Μαυραναίοι, Ασπράγγελοι, Μέτσοβο) σε συνδυασμό με Εκδρομές Ερμηνείας Περιβάλλοντος στο πεδίο καθώς και Προγράμματα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στους χώρους των σχολείων με προβολές και επισκέψεις από τα αρμόδια στελέχη του Φορέα.
Σκοπός του Φορέα Διαχείρισης είναι η αύξηση των μαθητών που επισκέπτονται τις δομές του και παρακολουθούν τις δράσεις του καθώς και η μετάδοση σε αυτούς βασικών γνώσεων για την κατανόηση της έννοιας της βιοποικιλότητας, των παραγόντων που την απειλούν και των πρακτικών διαχείρισής της καθώς και η δημιουργία αξιών, στάσεων και συμπεριφορών φιλικών προς το περιβάλλον. Επίσης μέσω της συμμετοχής των μαθητών στις Εκδρομές Ερμηνείας Περιβάλλοντος επιτυγχάνεται η ανάπτυξη των ικανοτήτων παρατήρησης, καταγραφής, ταξινόμησης της ζωής στη φύση, αλλά και η καλλιέργεια αισθητικών κριτηρίων εμπνευσμένων από την αρμονία της φύσης και το ιδιαίτερο κάλλος του τοπικού περιβάλλοντος.