Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Άστρος, 2/6/2011H φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου 2011) είναι αφιερωμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στα Δάση και στις υπηρεσίες που αυτά προσφέρουν στην ανθρωπότητα.
Τα δάση συγκαταλέγονται μεταξύ των φυσικών οικοσυστημάτων που υφίστανται τις χειρότερες επιπτώσεις, καθώς απειλούνται από μεγα-πυρκαγιές που καταστρέφουν εκατομμύρια εκτάρια πολύτιμης δασικής γης. Οι πυρκαγιές αποτελούν τον πιο σοβαρό κίνδυνο που απειλεί την ύπαρξη των δασών. Κάθε καλοκαίρι χιλιάδες στρέμματα πολύτιμων δασών μας καίγονται. Ο Πάρνωνας έχει ήδη πληγεί από μια τέτοια πυρκαγιά. Τον Αύγουστο του 2007, μια καταστροφική δασική πυρκαγιά έπληξε σοβαρά πολλά από τα οικοσυστήματα του Πάρνωνα ένα από τα οποία ήταν και τα δάση μαύρης πεύκης (Pinus nigra) στον Πάρνωνα.
Το 2009 για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς αυτής αλλά και για τον καλύτερο σχεδιασμό της αποκατάστασης των δασών μαύρης πεύκης σε όλη τη χώρα ξεκίνησε το έργο LIFE+ ΦΥΣΗ LIFE07 NAT/GR/000286 «Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR2520006) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης» που υλοποιείται από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου Πελοποννήσου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και τον Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού. Ήδη έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την εφαρμογή των μέτρων αποκατάστασης, με την αναδάσωση 2900 στρεμμάτων του τύπου οικοτόπου προτεραιότητας «(Υπο-) Μεσογειακά πευκοδάση με ενδημικά μαυρόπευκα» στον Τόπο Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) GR2520006 Όρος Πάρνωνας (και περιοχή Μαλεβής)». Παράλληλα από τα αποτελέσματα του προγράμματος παρακολούθησης προκύπτει ότι πολύ ικανοποιητικά, εξελίσσεται και η φυσική αναγέννηση.
Ταυτόχρονα με τις δράσεις αποκατάστασης, αναπτύσσεται μια συστηματική προσέγγιση όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων για την αποκατάσταση δασών μαύρης πεύκης, η οποία θα μπορεί να εφαρμοσθεί μελλοντικά σε άλλες περιπτώσεις, ώστε να αντιμετωπίζονται ορθά τα προβλήματα στενότητας χρόνου, οικονομικών πόρων και φυτευτικού υλικού που προκύπτουν. Η δράση κρίνεται σημαντική, καθώς υπάρχουν δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη των κλιματικών συνθηκών στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις τους στα δάση, οι οποίες θα απαιτήσουν έγκαιρη και στοχευμένη αντίδραση.
Φέτος, 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στέλνουμε ένα μήνυμα ελπίδας και συνέχειας στην προσπάθεια προστασίας και αναγέννησης του περιβαλλοντικού μας πλούτου. Φέτος, 5 Ιουνίου, όλοι μαζί υποστηρίζουμε και αναδεικνύουμε κάθε πρωτοβουλία προστασίας, ανάπτυξης και αειφορικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων, για να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα στο διηνεκές και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής μας, έτσι ώστε να εκπληρώσουμε το χρέος μας και να παραδώσουμε τα δάση μας και στις επόμενες γενεές.