Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων στο ΕΠΑΜΑΘ

Δελτία Τύπου ΦΔ

Ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων» που πραγματοποιήθηκαν από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, το μεγαλύτερο υγροτοπικό πάρκο της Ελλάδας.

Η 2α Φεβρουαρίου γιορτάζεται εδώ και πολλά χρόνια και έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, η υπενθύμιση δηλαδή της υπογραφής της Συνθήκης Ramsar, η οποία υπογράφτηκε το 1977 με σκοπό την προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων.

Το σύνθημα των φετινών εκδηλώσεων ήταν: «Οι μαθητές συνδέουν το μέλλον τους με τους υγροτόπους» και για το λόγο αυτό ο Φορέας Διαχείρισης έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να γνωρίσουν από κοντά τους επιμέρους υγροτόπους του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ.

Συνολικά όλες τις μέρες που διήρκησαν οι εκδηλώσεις στον Φορέα Διαχείρισης, πέρασαν από τα Κέντρα Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας – Ισμαρίδας στο Πόρτο Λάγος και Δέλτα Νέστου στην Κεραμωτή 149 μαθητές, οι οποίοι αρχικά παρακολούθησαν ένα ντοκιμαντέρ για το Εθνικό Πάρκο. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν για τις αξίες των υγροτόπων και φυσικά συμμετείχαν ενεργά δημιουργώντας μια ιστορία κόμικ την οποία παρουσίασαν με μια μικρή θεατρική παράσταση στους συμμαθητές και τους δασκάλους τους. Ακολούθησε ενημέρωση στον εκθεσιακό χώρο των δύο Κέντρων Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης και το πρόγραμμα της εκδήλωσης έκλεισε με παρατήρηση πουλιών στον υγρότοπο και μέτρηση pH του νερού

Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση συμμετείχαν: το γυμνάσιο Κεραμωτής με 41 μαθητές, το δημοτικό σχ. Παλιού Καβάλας με 50 μαθητές, το Ιδιωτικό δημοτικό σχολείο «Άξιον» με 11 μαθητές και το 10ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης με 47 μαθητές.

Για άλλη μια φορά δόθηκε στα παιδιά η δυνατότητα να γνωρίσουν τη σημαντικότητα της ύπαρξης των υγροτόπων, τόσο για το μέλλον του ανθρώπινου είδους, όσο και του πλανήτη αλλά και να καταλάβουν πόσο απαραίτητη είναι η προστασία των περιοχών αυτών.

image008

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.