Το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για τη Βιοποικιλότητα, το οποίο κατατίθεται αυτές τις μέρες στη Βουλή αποτελεί μια εθνική συνεισφορά στη διατήρηση του βιολογικού πλούτου της Ελλάδας ανέφερε η Υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη σε ομιλία της στην παρουσίαση του λευκώματος του Νίκου Πέτρου «Ελλάδα. Η Χώρα της Ποικιλότητας», που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα υπό τη διοργάνωση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης.
Στην ομιλία της η Υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα οικοσυστήματα διεθνώς και στη συντονισμένη προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα για την προστασία των θησαυρών της βιοποικιλότητας που διαθέτει.
Αναλυτικότερα, είπε:
«Στη δύσκολη εποχή μας, η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε δεν αφορά στη δημοσιονομική ανάκαμψη που σίγουρα με τον ένα ή άλλο τρόπο θα πετύχουμε. Αφορά στην ολοκληρωτική στροφή μας προς μια πράσινη οικονομία. Μια οικονομία που -μεταξύ πολλών άλλων- αναγνωρίζει και σέβεται τη σημασία της βιοποικιλότητας ως αναντικατάστατου εθνικού κεφαλαίου, το οποίο δεν αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο στη ζωή μας, αλλά πηγή κρίσιμων οικολογικών υπηρεσιών και υποδομών. Ειδικά στο αβέβαιο μέλλον που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή, η προστασία των εύθραυστων ενδιαιτημάτων και η διατήρηση των σημαντικών ειδών χλωρίδας και πανίδας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.
»Πρώτιστο λοιπόν μέλημά μας είναι η προστασία των οικοσυστημάτων και των ενδιαιτημάτων των ειδών που χάνονται. Δίκαια λοιπόν η διεθνής κοινότητα δεσμεύθηκε πριν από μερικές βδομάδες στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας για αύξηση των προστατευόμενων περιοχών, ώστε να καλύψουν τουλάχιστον το 17% της χερσαίας έκτασης του πλανήτη και τουλάχιστον 10% των εν πολλοίς αγνοημένων θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων. Επίσης, πολύ ορθά, η διεθνής κοινότητα προνοεί για τον έγκαιρο μετριασμό των αναμενόμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα είδη και τα οικοσυστήματα, δεσμευόμενη για μείωση των άλλων πιέσεων και ενίσχυση των δυνατοτήτων προσαρμογής της νέες συνθήκες».
Σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΚΑ, η κα Μπιρμπίλη τόνισε ότι «ο νόμος για τη βιοποικιλότητα που αυτές τις μέρες κατατίθεται στη Βουλή, αλλά και η εθνική στρατηγική για τη βιοποικιλότητα που μόλις υποβλήθηκε σε λεπτομερή σχολιασμό από την εθνική επιτροπή “Φύση”, αποτελούν κορυφαίας σημασίας εθνική συνεισφορά, όχι μόνο στο έτος 2010, αλλά συνολικά στον βιολογικό πλούτο της χώρας. Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια του Υπουργείου ΠΕΚΑ, είχαμε μάλιστα την τιμή της συνεργασίας με εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες άλλωστε είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία που χρησίμευσε ως μαγιά για το νομοσχέδιο. Το γεγονός επίσης ότι ξανατέθηκε σε λειτουργία η Επιτροπή “Φύση”, ως ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο για τα ζητήματα διατήρησης της βιοποικιλότητας έχει επίσης καθοριστική σημασία. Μεγάλη επίσης είναι η προσπάθειά μας για προστασία περιαστικών θησαυρών βιοποικιλότητας, όπως ο Υμηττός και η Πάρνηθα.
»Σε αυτή την κρίσιμη και οικονομικά στενή φάση, προσπαθούμε να χρηματοδοτήσουμε σημαντικές δράσεις διαχείρισης και προστασίας, στηριζόμενοι κατ’ αρχήν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) και σχεδιάζοντας το Πράσινο Ταμείο. Με μεγάλη αγωνία δίνουμε αγώνα δρόμου για να αντιμετωπίσουμε και τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί φορείς διαχείρισης και έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες φιλότιμα στελέχη τους να μένουν εδώ και μήνες απλήρωτα. Ειδικά, όμως, όσον αφορά στη δουλειά των φορέων διαχείρισης, σε κάποιους από τους οποίους ολοκληρώνουμε τη διαδικασία οικονομικού ελέγχου, είναι θέμα λίγου χρόνου να μπει σε νέα και πολύ εποικοδομητική φάση.
»Προφανώς τα προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε είναι πολλά και κρίσιμα. Σε όλα τα επίπεδα και δεν αφορούν μόνο συγκεκριμένες περιοχές ή θέματα. Στόχος μας είναι να βάλουμε τα θεμέλια για μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη διατήρηση του βιολογικού μας πλούτου. Θεμέλια που δυστυχώς δεν υπάρχουν. Μέχρι σήμερα, οι επιδόσεις της χώρας στον τομέα της προστασίας ειδών και οικοσυστημάτων εξαρτιόταν σχεδόν αποκλειστικά από τη δουλειά ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ΜΚΟ και των φορέων διαχείρισης που με μεγάλο ενθουσιασμό αλλά και οικονομικούς περιορισμούς μελετούσαν και σχεδίαζαν διαχειριστικές δράσεις ή διαμόρφωναν συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Στον αγώνα λοιπόν για μια συνεκτική και αποτελεσματική πολιτική για την προστασία της βιοποικιλότητας πρέπει να είμαστε όλοι μαζί.
»Είμαστε λοιπόν όλοι απόψε εδώ για να υποδεχτούμε ένα ωραίο καινούριο βιβλίο που τονώνει την οικειότητά μας με την πανέμορφη χλωρίδα και πανίδα, τους πολύτιμους βιοτόπους και τα μοναδικά τοπία της χώρας μας. Ένα βιβλίο που συγκινεί με την αγάπη την οποία ο Νίκος Πέτρου εκπέμπει από τον φακό του για να ντύσει τη σπάνια Ελλάδα που φωτογραφίζει. Η πρόκληση για όλους μας είναι να μην αφήσουμε το βιβλίο αυτό να γίνει οικολογικής ’’μνημοσύνης θυμίαμα’’, αλλά διατράνωση της κοινής μας θέλησης για συμπόρευση του πολιτισμού και της οικονομίας μας με τις απαιτήσεις διατήρησης της βιοποικιλότητας».