Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
«Τη Βόλβη και τα μάτια μας…»! Μετά την οικολογική καταστροφή της Κορώνειας, οι επιστήμονες χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου, για την «αδελφή» της Βόλβη, που εμφανίζει «τάσεις αρνητικής αλλαγής».
Η ποιότητα των νερών της χαρακτηρίζεται «μέτρια», η στάθμη έχει πέσει κατά περίπου ένα μέτρο, ενώ τους προηγούμενους μήνες καταγράφηκαν φαινόμενα ψόφιων ψαριών και οστρακοειδών. Τα στοιχεία των επιστημόνων (μελέτες μεταπτυχιακών φοιτητών υπό την εποπτεία καθηγητών) παρουσιάζονται σήμερα σε ημερίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την «οικολογική ποιότητα και διαχείριση των νερών σε επίπεδο λεκάνης απορροής». Σύμφωνα με αυτά:
- «Η έντονη γεωργική δραστηριότητα έχει ως αποτέλεσμα υψηλές περιεκτικότητες θειικών σε όλη την πεδινή έκταση, με το βόρειο κομμάτι της Εγνατίας να επιβαρύνεται και από νιτρικά. Η κατάσταση των υπογείων υδάτων χαρακτηρίζεται επιβαρημένη και χρειάζεται να ληφθούν μέτρα ορθής γεωργικής πρακτικής, συστηματική παρακολούθηση και καταγραφή της ποιότητας», αναφέρει μελέτη του Γιάννη Ζαμπούρ.
- «Για πρώτη φορά έγινε καταγραφή λιμναίου χιονιού (σ.σ. φαινόμενο που συνδέεται με διαταραχή στην κυκλοφορία του νερού) στη λίμνη Βόλβη, τον Αύγουστο. Η ποιότητα του νερού της λίμνης με συνδυασμό των παραμέτρων του φυτοπλαγκτού εκτιμάται μέτρια», επισημαίνει άλλη μελέτη που εκπόνησε η Ευαγγελία Χαραλάμπους.
- «Τα νερά της λίμνης που απορρέουν επιφανειακά μέσω του Ρήχιου ποταμού προς τη θάλασσα καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τα υδρομορφολογικά χαρακτηριστικά του. Βάσει των αποτελεσμάτων έγινε φανερή η σημασία διατήρησης της επιφανειακής υδατικής συνέχειας μεταξύ της λίμνης Βόλβης και του ποταμού Ρήχιου», γράφει στη μελέτη του ο Γιώργος Εμφιετζής.
- «Ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των αγροτών αναγνωρίζει πως η κατασπατάληση του νερού που γίνεται στον τομέα της γεωργίας επιδεινώνει το πρόβλημα της ποσοτικής υποβάθμισης των νερών», τονίζεται από τη Δήμητρα Λαζαρίδου. Το «καμπανάκι» χτυπάει και η καθηγήτρια Βιολογίας του ΑΠΘ Μαρία Μουστάκα. Με στόχο την ευρωπαϊκή οδηγία για την καλή κατάσταση των υδατικών συστημάτων το 2015, προτείνονται:
- Διατήρηση και βελτίωση της ανανέωσης του νερού μέσω εισροών.
- Διατήρηση και βελτίωση της απορροής μέσω του Ρήχιου ποταμού.
- Βελτίωση του τροφικού πλέγματος, δηλαδή μείωση των πλαγκτοφάγων ψαριών στη λίμνη.