Την ένταξη του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αναμένεται να προτείνει η ελληνική κυβέρνηση μέσω των συναρμόδιων Υπουργείων.
Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, στις 7 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε ομόφωνα «να ενταχθεί ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και να παρασχεθεί, από πλευράς του Φορέα Διαχείρισης, κάθε δυνατή υποστήριξη στη συμπλήρωση και τεκμηρίωση του φακέλου υποψηφιότητας».
Η συνεδρίαση
Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, Πέτρος Λυμπεράκης, γνωστοποίησε, στη διάρκεια της συνεδρίασης, ότι υπάρχει πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τα δύο συναρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, να ενταχθεί ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Μάλιστα, ο κ. Λυμπεράκης ανέφερε ότι υπάρχει δυνατότητα να ενταχθεί η περιοχή είτε ως περιβαλλοντικής αξίας είτε ως πολιτισμικής είτε ως συνδυασμός των δύο, ενώ με τα σημερινά δεδομένα είναι ευκολότερο να τεκμηριωθεί η περιβαλλοντική αξία.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το θέμα τέθηκε προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο Δ.Σ. του Φορέα με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, για να υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής στην τεκμηρίωση του φακέλου, θα πρέπει να παρθεί απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ότι συναινεί να ενταχθεί ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και ότι θα υποστηριχθούν οι ενέργειες συμπλήρωσης και τεκμηρίωσης του φακέλου υποψηφιότητας.
Το στέλεχος του Φορέα Διαχείρισης, Ελπίδα Περουλάκη, που έδωσε το ‘παρών’ στη συνεδρίαση του Δ.Σ., ενημέρωσε τα παρευρισκόμενα μέλη ότι για την ένταξη μιας περιοχής στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα πρέπει αρχικά να έχει προταθεί η ένταξή της στον ενδεικτικό κατάλογο από το ενδιαφερόμενο κράτος – μέλος.
Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς βρίσκεται στον ενδεικτικό κατάλογο για τα φυσικά μνημεία, πρόσθεσε η κα Περουλάκη, τονίζοντας, παράλληλα, ότι δεν έχει ληφθεί απάντηση αν αυτό μπορεί να αλλάξει, ενώ προς το παρόν μπορεί να υποστηριχθεί η συμπλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας του φαραγγιού της Σαμαριάς για ένταξη στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως φυσικό μνημείο, καθώς αυτό είχε προταθεί αρχικά για τον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς.
Η κα Περουλάκη διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, για το αν θα μπορούσε να επεκταθεί η πρόταση για όλη την περιοχή των Λευκών Ορέων, ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να προταθεί πρώτα από την ελληνική κυβέρνηση να μπει σε νέο ενδεικτικό κατάλογο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κατατεθεί φάκελος υποψηφιότητας για τα Λευκά Ορη εφόσον δεν βρίσκονται ήδη στον ενδεικτικό κατάλογο, ενώ η διαδικασία για την ένταξη μπορεί να πάρει περισσότερα χρόνια ή ακόμη και να μη γίνει αποδεκτή.
Η κα Περουλάκη ανέφερε επίσης ότι ενδέχεται η ευρύτερη περιοχή των Λευκών Ορέων να οριστεί ως ζώνη προστασίας του ήδη προτεινόμενου προς ένταξη στοιχείου, δηλαδή του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.
Ο τέως δήμαρχος Σφακίων, Σήφης Λύκος -ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρίαση, αλλά δήλωσε ότι παρίσταται ως παρατηρητής δεδομένου ότι έχει υποβάλει την παραίτησή του από το Δ.Σ. του Φορέα ως εκπρόσωπος του Δήμου Σφακίων- ρώτησε ποιες άλλες περιοχές έχουν προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση.
Η κα Περουλάκη απάντησε ότι για τα φυσικά μνημεία είναι το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, το όρος Ολυμπος, οι Πρέσπες (Μεγάλη και Μικρή Πρέσπα) και ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς.
Το μέλος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης, Παναγιώτης Νύκτας, ανέφερε ότι δεν πρόκειται για αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος αλλά για διαδικασία που θα προωθηθεί εξ αρχής και επομένως θα ήταν δυνατό να προταθεί η ένταξη μεγαλύτερης περιοχής ειδικά όσον αφορά το φυσικό αντικείμενο, ενώ στη συνέχεια ρώτησε αν είναι εύκολο να αλλάξει ο χαρακτηρισμός από φυσικό σε πολιτισμικό χωρίς να αλλάξουν τα όρια.
Η κα Περουλάκη ανέφερε ότι ο ενδεικτικός κατάλογος συντάσσεται περίπου κάθε δέκα χρόνια και ο επόμενος θα επικαιροποιηθεί το 2013. Ο κ. Λύκος ανέφερε ότι για να αλλάξει η ελληνική κυβέρνηση τον ενδεικτικό κατάλογο πρέπει να πάρει την έγκριση από συναρμόδια Υπουργεία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση δύο με τριών χρόνων, οπότε για να ενταχθεί και το πολιτισμικό στοιχείο θα πρέπει να εμπλακεί το Υπουργείο Πολιτισμού και να αλλάξει ο κατάλογος.
Ο κ. Λυμπεράκης, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι μπορεί αρχικά να διατηρηθεί το φυσικό στοιχείο για τον Εθνικό Δρυμό και να οριστεί ως προστατευόμενη περιοχή τα Λευκά Ορη και στο μέλλον να γίνει επέκταση στο πολιτισμικό στοιχείο. Ανέφερε, δε, ότι η Σαμαριά έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, υπάρχει ο παλαιός οικισμός, πολλές βυζαντινές εκκλησίες, ενώ και η αρχαία Τάρα είναι σημαντική αρχαιολογική περιοχή.
Τέλος, ο κ. Λύκος επεσήμανε ότι ο Εθνικός Δρυμός μπορεί να χαρακτηρίζεται ως φυσικό μνημείο αλλά μπορεί στον φάκελο τεκμηρίωσης να αναφερθούν και τα πολιτιστικά στοιχεία, ενώ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην τεκμηρίωση του στοιχείου.