Προσπάθειες να σωθεί ένα μνημείο: το «Βαυαρικό» κανάλι του υγροτόπου Μουστού

Δελτία Τύπου ΦΔ

Στον υγρότοπο Μουστού υπάρχουν 2 τεχνητά κανάλια (τάφροι) επικοινωνίας μεταξύ λίμνης και θάλασσας. Το νότιο κανάλι, το λεγόμενο “Βαυαρικό” διανοίχτηκε επί εποχής της βασιλείας του Όθωνα ενώ το δεύτερο κανάλι με στόμιο επικοινωνίας με την θάλασσα στη θέση “Διχαλή” ανοίχτηκε την δεκαετία του 1960. Ήδη από την εποχή της βασιλείας του Όθωνα και μέχρι την δεκαετία του ‘60 η περιοχή χαρακτηριζόταν, τόσο από τους κατοίκους των γύρω κοινοτήτων όσο και από τις αρμόδιες αρχές, ως «ενοχλητικό» έλος (κυρίως λόγω της ελονοσίας) και κατά καιρούς έγιναν προσπάθειες για τη μερική αποξήρανσή του με την κατασκευή αναχωμάτων και αποχετευτικών – αποστραγγιστικών τάφρων. Χαρακτηριστικό του Βαυαρικού καναλιού η αμφίπλευρη πέτρινη τοιχοποιία στην εκβολή του, πάνω στην οποία στηρίζεται η υπάρχουσα γέφυρα.

Παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα του υγροτόπου και των καναλιών του δεν σταμάτησαν τότε. Μέλη του επιστημονικού προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης, μετά από προφορική καταγγελία επισκεπτών πραγματοποίησαν επιτόπιο έλεγχο στην εκβολή του νότιου καναλιού, όπου και διαπιστώθηκε ότι έχουν αφαιρεθεί λίθινα τμήματα της κατασκευής στη φέρουσα τοιχοποιία, εκατέρωθεν της πεζογέφυρας, στη θέση «Βαυαρικό». Ο Φορέας Διαχείρισης απέστειλε γραπτή αναφορά σχετικά με το θέμα της κλοπής των λίθινων τμημάτων στην Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος. Η Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων στη γραπτή απάντησή της επιβεβαίωσε ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε εργασία επί των κατασκευών του καναλιού (λίθοι, μηχανισμοί, θυρίδες) χωρίς σχετική έγκριση, όπως επίσης και οποιαδήποτε αφαίρεσή τους. Πρόκειται για κατασκευή, παλιότερη των 100 ετών, δομημένη με συμπαγείς λίθους η οποία εντάσσεται στα έργα αποστράγγισης του υγροτόπου Μουστού που έγιναν επί βασιλείας Όθωνα από βαυαρούς μηχανικούς.

Σε μεταγενέστερη τηλεφωνική επικοινωνία του προσωπικού του Φορέα με την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων περιγράφηκε περαιτέρω η κατάσταση του «μνημείου» και αναφέρθηκε η ύπαρξη σκίνου που έχει φυτρώσει ανάμεσα στα αγκωνάρια της βόρειας πλευράς. Οι ειδικοί της υπηρεσίας πρότειναν – αν είναι δυνατόν- την απομάκρυνση του δέντρου καθώς το ριζικό του σύστημα μπορεί σε λίγα χρόνια να καταστρέψει τελείως την όλη πέτρινη δομή. Αν και η περιοχή βρίσκεται στην Περιοχή Απολύτου Προστασίας της Φύσης: Υγρότοπος Μουστού, όπου απαγορεύεται κάθε έργο και δραστηριότητα, πόσο μάλλον η κοπή ενός δέντρου, το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα προσπαθώντας να συμβάλει στην προστασία ενός ιστορικού μνημείου της περιοχής που έχει εναρμονιστεί πλήρως με το φυσικό περιβάλλον του υγροτόπου και μάλιστα αποτελεί και σήμα κατατεθέν της περιοχής, αποφάσισε να προστατεύσει αυτό το μοναδικό και αναντικατάστατο κομμάτι της ιστορίας της περιοχής και προχώρησε χθες στην κοπή του σκίνου. Αναμένεται πλέον η επίσκεψη κλιμακίου της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων στην περιοχή προκειμένου να ξεκινήσει η νόμιμη διαδικασία επίσημης ανακήρυξης του “βαυαρικού» ως μνημείο της νεότερης ιστορίας της περιοχής μας.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.