Αποτελέσματα της Ημερίδας για τη Λίμνη Παμβώτιδα: Οι αιτίες του προβλήματος και οι λύσεις…

Φορείς διαχείρισης

Συμμέτοχους στην κοινωνική και επιστημονική διαβούλευση για το παρόν και το μέλλον του οικοσυστήματος της Λίμνης Παμβώτιδας θέλησαν να κάνουν όλους τους Γιαννιώτες, το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης, με τη διοργάνωση μιας άκρως ενδιαφέρουσας επιστημονικής ημερίδας το πρωί του Σαββάτου, στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» στην Πανεπιστημιούπολη.

Η ευαισθητοποίηση του απλού κόσμου και δευτερευόντως των τοπικών αρχών για το στολίδι της πόλης, την ώρα που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη Παμβώτιδα, ήταν ο στόχος αυτής της ημερίδας με θέμα «Βιοποικιλότητα και Παραγωγικότητα στη Λίμνη Παμβώτιδα», την οποία τίμησαν με την παρουσία τους διεθνούς κύρους επιστήμονες από χώρες του εξωτερικού. Στη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης μετείχαν το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και η Πίνδος Περιβαλλοντική.

Χαιρετισμοί

Την ημερίδα άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό, ο πρόεδρος του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών Γιώργος Θυφρονίτης, τονίζοντας ότι «η Λίμνη Παμβώτιδα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως οικοσύστημα και όχι ως δεξαμενή υδάτων» και προς αυτή την κατεύθυνση οργανώθηκε η ημερίδα για να αποσαφηνιστούν οι έννοιες και οι αξίες για την κατανόηση της λειτουργίας του οικοσυστήματος και του διαχρονικού οφέλους, για τη μεταφορά της διεθνούς εμπειρίας και τη σύνθεση απόψεων, σχετικά με την προστασία του οικοσυστήματος.

Στη σημασία της ημερίδας, μιας και με τον «Καλλικράτη» ο Δήμος Ιωαννιτών έχει πλέον την απόλυτη ευθύνη του οικοσυστήματος, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος της πόλης Φίλιππας Φίλιος.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Ρεκατσίνας αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια η Παμβώτιδα, προβλήματα που έχουν ως αποτέλεσμα να κλονίζεται το υδρολογικό ισοζύγιο. Τις αιτίες που η Παμβώτιδα παρουσιάζει σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα εντόπισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ στην αποξήρανση της Λαψίστας, στο ανάχωμα της Αμφιθέας, στις ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις, στην απόρριψη υλικών και στην αστική ανάπτυξη που κλόνισαν το υδρολογικό ισοζύγιο λίμνη – πηγές – υδροφόρος ορίζοντας. «Για τη μερική επαναφορά και την προστασία της Παμβώτιδας χρειάζεται να έχουμε γνώση για τις λύσεις και να ακολουθήσει η πολιτική βούληση. Το ΤΕΕ/ΤΗ εδώ και χρόνια έχει επισημάνει τα προβλήματα και έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα», είπε μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.