Παράνομη πίστα μότοκρος στην Α’ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου

Δελτία Τύπου ΦΔ

Χαλάστρα, 6 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η αυθαιρεσία ξεδιπλώθηκε σε όλο της το μεγαλείο για άλλη μια φορά στην περιοχή των εκβολών του Γαλλικού ποταμού, όπου λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού δημιούργησαν πίστα μότοκρος. Τους τελευταίους δύο μήνες είχε γίνει αντιληπτή η παρουσία μηχανών εντός της προστατευόμενης περιοχής τα Σαββατοκύριακα, κοντά στις μικρές λίμνες των εκβολών του Γαλλικού, και εντός των ορίων του Περιβαλλοντικού Πάρκου Γαλλικού. Ανήμερα των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τις καταγγελίες ιδιωτών, οι «αθλητές» προχώρησαν στη διαμόρφωση διαδρομών προπόνησης, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και τις συστάσεις που είχαν γίνει από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, μέσω του τοπικού συλλόγου μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Τις προηγούμενες ημέρες ο Φορέας Διαχείρισης προχώρησε σε καταγγελία προς το αστυνομικό τμήμα και ξεκίνησε ανακριτική διαδικασία.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω περιοχή βρίσκεται στη Ζώνη Απόλυτης Προστασίας του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά. Η όχληση που προκαλείται στα πουλιά και τα άλλα είδη από το θόρυβο και την παρουσία των μηχανών είναι πολύ μεγάλη. Ήδη εξάλλου η ευρύτερη περιοχή είναι έντονα επιβαρυμένη από την ανεξέλεγκτη απόθεση μπάζων και απορριμμάτων και την παρουσία των λαθροκυνηγών.

Στην περιοχή των εκβολών του Γαλλικού ποταμού φωλιάζουν σπάνια είδη πουλιών, όπως ερωδιοί, καλαμοκανάδες, αβοκέτες, ενώ την επισκέπτονται πελεκάνοι, κύκνοι, φλαμίνγκο, πολλά είδη παπιών και σπάνια αρπακτικά όπως ο ψαραετός. Η ύπαρξη του Περιβαλλοντικού Πάρκου Καλοχωρίου προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για αναψυχή και επαφή με την άγρια ζωή, σε απόσταση μόλις δέκα λεπτά από τη Θεσσαλονίκη.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.