Στον εθελοντισμό, την αγάπη για τον τόπο τους και την βοήθεια των τοπικών φορέων θα στηριχθεί από εδώ και στο εξής ο Φορέας Διαχείρισης του Δάσους της Δαδιάς. Το διοικητικό συμβούλιο και οι υπάλληλοι του Φορέα, μαζί με τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής, αποφάσισαν να συνεργαστούν, προκειμένου να βάλουν ένα «φρένο» στην πορεία απαξίωσης και εγκατάλειψης του δάσους, στην οποία οδηγείται ελλείψει κονδυλίων.
Άφαντα τα κονδύλια
Όπως είναι γνωστό, εδώ και μήνες, ο Φορέας Διαχείρισης του δάσους της Δαδιάς, ομοίως με τους περισσότερους Φορείς σε άλλες περιοχές της χώρας, βρίσκεται δίχως χρηματοδότηση, όπερ σημαίνει χωρίς λεφτά ούτε για τα βασικά. Ούτε καν για πετρέλαιο θέρμανσης των γραφείων του και φυσικά, χωρίς μισθούς για τα 4 άτομα που απασχολεί, τα οποία εδώ και μήνες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Πέρασε πολύς καιρός, από τότε που ανέλαβε η νέα διοίκηση, μέχρις ότου εγκριθεί το ποσό του 1,5 εκ. ευρώ, για τα λειτουργικά έξοδα και τους μισθούς του προσωπικού ως και το 2015, τον περασμένο Νοέμβρη.
Ωστόσο, από την έγκριση του ποσού, μέχρι την εκταμίευση, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Εδώ και σχεδόν 4 μήνες, επικρατεί ένα γραφειοκρατικό «μπάχαλο», καθώς, μπορεί τα χρήματα να έχουν εγκριθεί και ο Φορέας να έχει υποβάλει αίτημα για εκταμίευση μίας δόσης ύψους 170 χιλιάδων ευρώ για μισθούς και λειτουργικά έξοδα, ωστόσο, από το υπουργείο Περιβάλλοντος φαίνεται πως δεν υπάρχει διάθεση για την καταβολή των χρημάτων που κατά τ’ άλλα, έχουν εγκριθεί για τους σκοπούς του Φορέα.
Όπως λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Δαδιάς Γιώργος Δεμερίδης, το αίτημα εκταμίευσης 170.000 ευρώ κατατέθηκε στις 10 Ιανουαρίου. Από τότε, μέχρι και σήμερα, έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες, κατά τους οποίους, Φορέας και υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν ανταλλάξει δεκάδες έγγραφα, χωρίς να έχει «πέσει» ούτε μισό ευρώ!
«Χρειαζόμασταν αυτά τα χρήματα για τα λειτουργικά έξοδα, τους μισθούς των εργαζομένων και για κάποια άλλα έξοδα για τους πρώτους μήνες του 2011.Αφού μας διόρθωσαν κανά δυο νούμερα, μετά μας έστειλαν ένα έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο, αυτοί που είναι σε επίσχεση εργασίας δεν δικαιούνται τις αποδοχές τους για όσο διάστημα ήταν σε επίσχεση. Όμως, σύμφωνα με τη νομοθεσία, την επιθεώρηση εργασίας και τη δικηγόρο που συνεργαζόμαστε, οι εργαζόμενοι που είναι σε επίσχεση, δικαιούνται τους μισθούς κατά τους οποίους βρίσκονταν σε επίσχεση. Τότε, στείλαμε ως ΔΣ ένα έγγραφο, στο οποίο επισημαίναμε πως οι άνθρωποι αυτοί ήταν τυπικά σε επίσχεση, καθώς, εργάζονταν κανονικά, σχεδόν σε καθημερινή βάση. Μου ζήτησαν μέχρι και τα βιβλία παρουσιών των εργαζομένων, και έκανα ό,τι μου είπαν, όμως, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε πάρει χρήματα. Ελπίζουμε, αλλά επικρατεί χάος…».
Οι νέες αποφάσεις
Σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, μεταξύ του κ. Δεμερίδη και των ανθρώπων της Δαδιάς, επισημάνθηκαν για άλλη μία φορά τα προβλήματα, αλλά προτάθηκαν και λύσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την έλευση της χρηματοδότησης. Το βασικό ερώτημα που τέθηκε ήταν: «Ανεξάρτητα από το αν μας δώσουν τα χρήματα, εμείς, πώς μπορούμε να κρατήσουμε τον Φορέα και το δάσος ζωντανό κι επισκέψιμο;»
Πρωταρχικός στόχος είναι να λειτουργήσει η ξενάγηση των επισκεπτών, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό κι αναμενόμενο, έχουν μειωθεί αισθητά τους τελευταίους μήνες.
«Ψαχνόμαστε να βρούμε πώς θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε πλέον μέσα στον Μάρτη να κάνουμε όλη την ξενάγηση, εμείς, ως Φορέας από μόνος του. Έχουμε 4 άτομα προσωπικό και 2 υπαλλήλους της Νομαρχίας, αποσπασμένους σ’ εμάς, που έχουν κάποια συγκεκριμένη δουλειά να κάνουν, αλλά θα βοηθήσουν κι αυτοί. Με αυτούς τους 6, θα κάνουμε τη δουλειά κι ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να βρούμε και έναν οδηγό επαγγελματία για να λειτουργεί το λεωφορείο, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του δήμου, αλλά μας το παραχωρεί. Στο παρατηρητήριο θα υπάρχει ένα άτομο που θα ενημερώνει τους επισκέπτες, ενώ και το κέντρο ενημέρωσης θα λειτουργεί κανονικά. Όλα αυτά, ανεξάρτητα από τα χρήματα.
Με την καλή διάθεση και τον εθελοντισμό όλων μας», αναφέρει ο κ. Δεμερίδης, σημειώνοντας πως η προσπάθεια αυτή έχει την στήριξη των κατοίκων της περιοχής που ανησυχούν ιδιαίτερα, βλέποντας τον φορέα να μαραζώνει. «Τους εξήγησα, πως αυτοί που είναι ντόπιοι, θα αποφασίσουν αν θα κρατήσουμε τον Φορέα και το δάσος ζωντανό. Μόνος μου δεν μπορώ να κάνω πολλά. Έτσι, βρήκαμε μία άκρη, βάλαμε κάποιους στόχους και ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε, τώρα που φτάσαμε στο ναδίρ, να κάνουμε ένα καινούριο ξεκίνημα, χάρις στους τοπικούς φορείς, οι οποίοι μας συμπαραστέκονται, στους κατοίκους της Δαδιάς, και στο φιλότιμο των υπαλλήλων».
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Δεμερίδης, είναι κρίσιμο να έλθει η χρηματοδότηση, για την οποία το ΔΣ θα συνεχίσει να προσπαθεί. Όμως, πέρα από αυτό και προτού ο Φορέας σβήσει τελείως, ήταν απαραίτητο να γίνουν κάποιες κινήσεις για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ανεξαρτήτων των όποιων προβλημάτων υπάρχουν. Μάλιστα σημειώνει πως η λειτουργία του Φορέα έτσι όπως πρέπει θα φέρει και πάλι πολύ κόσμο στην περιοχή.
«Να έρθουν επισκέπτες, να γίνει γνωστό πάλι το εθνικό πάρκο που είναι στο κέντρο του νομού μας και θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στην τοπική οικονομία, αντί να δεχόμαστε άλλες, βλαπτικές για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία, δραστηριότητες».