Ο Όλυμπος χρειάζεται ουσιαστική φύλαξη

Φορείς διαχείρισης

Μελέτη του Φορέα Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής Εθνικός Δρυμός Ολύμπου για τη λαθροθηρία.

Να υπάρξει ουσιαστική φύλαξη του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας, να μη γίνει καμία διάνοιξη νέων δρόμων, και να μην καταργηθεί καμία από τις περιοχές όπου έχει απαγορευτεί το κυνήγι, είναι μερικά από τα συμπεράσματα μελέτης, η οποία εκπονήθηκε από το “Φορέα Διαχείρισης της Προστατευόμενης Περιοχής Εθνικός Δρυμός Ολύμπου”.

Έγγραφο του Φορέα που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρούς Διώτη, αναφέρει ότι υπήρξε αύξηση του πληθυσμού του αγριόγιδου (Rupicapra rupicapra) σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, που όμως πέφτει συχνά θύμα λαθροθηρίας.

Η Ηρώ Διώτη έχει καταγγείλει την αύξηση των κρουσμάτων λαθροθηρίας με θύματα το σπάνιο είδος των αίγαγρων του Ολύμπου, που προστατεύεται αυστηρά από τη δασική νομοθεσία, και αποτελεί άγριο είδος θηλαστικού. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει, ειδικότερα, επισημάνει ότι το κυνήγι του αγριόγιδου γίνεται στοχευμένα και οργανωμένα από λαθροκυνηγούς, οι οποίοι στήνουν παγίδες “αλατιού” στον Όλυμπο.

Τα αγριόγιδα είναι γρήγορα και ευκίνητα και ζουν σε σημεία απρόκρημνα και απρόσιτα στον άνθρωπο. Προκειμένου λοιπόν οι λαθροκυνηγοί να τα πιάσουν ρίχνουν αλάτι ως δόλωμα, που αρέσει ιδιαίτερα στα ζώα αυτά, σε βραχώδη κυρίως σημεία, και μόλις αυτά πλησιάσουν τα σκοτώνουν.

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού ενημερώνει την κ. Διώτη, ότι στο σχέδιο διαχείρισης που θα εκπονηθεί θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις της μελέτης, η οποία έγινε για τη διατήρηση της ορνιθοπανίδας και του αγριόγιδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου. Επιπλέον, ο Φορέας προτίθεται να ζητήσει την ένταξη προγράμματος παρακολούθησης στοιχείων χλωρίδας, πανίδας και λοιπών παραμέτρων της προστατευόμενης περιοχής στο ΕΣΠΑ.

ΠΗΓΗ

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.