Δ. Κουτσούμπας: “Δεν μπορούν να συνυπάρξουν Ε.Θ.Π.Ζ. και ΧΥΤΥ”

Φορείς διαχείρισης

Κατηγορηματικά αντίθετος στη δημιουργία ΧΥΤΥ στη θέση που βρίσκεται ο σημερινός ΧΥΤΑ στο Σκοπό, εμφανίστηκε με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ, Δρόσος Κουτσούμπας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το Πάρκο και ο ΧΥΤΥ δεν μπορούν να συνυπάρξουν αφού ένα τέτοιο σχέδιο δεν προβλέπεται από ούτε από την εγχώρια ούτε από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το μόνο που θα πετύχουμε είναι να προκαλέσουμε ελέγχους από την πλευρά της Ε.Ε..

Παράλληλα, σημείωσε πως η Διοίκηση του φορέα έχει ήδη ζητήσει να αλλάξει η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον υπάρχον ΧΥΤΑ, μιας και αυτή έχει ξεπεράσει και το απροχώρητο.

“Παρακολουθώ το θέμα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Γνωρίζω τι έχει συμβεί. Το βασικό σημείο εκκίνησης της όποιας συζήτησης και προβληματισμού καθώς και των πράξεων διότι έχουμε καθυστερήσει δεν μπορεί να υπάρχουν από κοινού ΧΥΤΥ και ΕΘΠΖ. Δεν χρειάζεται να μας πουν οι άλλοι τι να κάνουμε. Πρέπει να το αντιληφθούμε από μόνοι μας. Ήδη ο φορέας έχει επισημάνει κατ΄ επανάληψη την κατάσταση και έχει κάνει τις σχετικές καταγγελίες για το χάλι που επικρατεί στην περιοχή. Είναι, όμως, σαφές, από τις εκτιμήσεις που υπάρχουν ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει το απροχώρητο για αυτό πρέπει να πάμε σε μια νέα περιοχή που θα ανταποκρίνεται πληροί τις προϋποθέσεις.

Δεν τίθεται θέμα περιοχών αλλά τεχνολογιών που πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον. Το θέμα θα έπρεπε να έχει λυθεί προ ετών”, δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

“Πρόβλημα η έλλειψη χρημάτων”

Αρκετά δύσκολη χρονιά και για τον φορέα διαχείρισης χαρακτήρισε το 2010 ο πρόεδρος του ΕΘΠΖ, Δρόσος Κουτσούμπας, αφού η μη σταθερή χρηματοδότηση είχε σαν αποτέλεσμα πολλές από τις δράσεις του Πάρκου να μην αναπτυχθούν έτσι όπως θα ήθελε η διοίκησή του. “Ήταν μια δύσκολη χρονιά για το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού θαλάσσιου Πάρκου κάτι που συνέβη και με όλους τους υπόλοιπους Φορείς σε όλη τη Χώρα. Το βασικό στοιχείο που συνετέλεσε για τη δημιουργία τους ήταν η λήξη των διορθωτικών προγραμμάτων για το περιβάλλον που είναι χρήματα της Ε.Ε. και αφορούσαν το 2009. Αναφέρομαι σε αυτά διότι καλύπτουν το 90% των εσόδων μας. Παρά, όμως, το γεγονός ότι ήταν μια δύσκολή χρονιά είχαμε μετά από πολλές πιέσεις ένα χρηματικό ποσό για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο για θέματα προστασίας της θαλάσσιας”.

Στα θετικά συγκαταλέγεται η συνεννόηση που υπήρξε με τους κατοίκους εντός των περιοχών του φορέα, καθώς και τα περιβαλλοντικά μέτρα που απέδωσαν έστω και με δυσκολίες καρπούς δεδομένου ότι φέτος απασχολήθηκαν ως εποχικοί φύλακες το 1/3 του προσωπικού περασμένων ετών, με τον πρόεδρο του Φορέα να δηλώνει ότι “όταν αντιμετωπίζεις προβλήματα προσπαθείς να τα λύσεις με τον καλύτερο τρόπο. Για αυτό με το Δ.Σ. προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ζητήματα που υπήρχαν διότι η αποτελεσματική προστασία των παραλιών ωοτοκίας συνδυάζεται άμεσα με τις στάσεις και την αντιμετώπιση της τοπικής κοινωνίας και όσους δραστηριοποιούνται εκεί. Μετά από συστηματικό διάλογο καταφέραμε να βρούμε δίαυλο επικοινωνίας και να στηρίξουν το έργο μας.

Σε ότι αφορά τα επίπεδα ωοτοκίας αυτά κυμαίνονται στο μέσο όρο της τελευταίας εικοσαετίας λαμβάνοντας υπόψη τις αυξομειώσεις που υπάρχουν από χρονιά σε χρονιά”.

Στόχοι για το 2011

Την αναγκαιότητα να αποκτήσει το ΕΘΠΖ κανονική χρηματοδοτική ροή από τα ευρωπαϊκά προγράμματα περιβάλλοντος, καθώς και να αναπτύξει μια σειρά προγραμμάτων, προβάλει ως άμεσους στόχους για τη νέα χρονιά ο πρόεδρός του, Δρόσος Κουτσούμπας.

Μεταξύ άλλων ο ίδιος έθεσε ως στόχο να υπάρξει πρόοδος στα ζητήματα που αφορούν και τους κατοίκους των περιοχών εντός των ορίων του φορέα και με εισηγήσεις από την πλευρά της διοίκησής του.

“Ο βασικός σχεδιασμός για τη νέα χρονιά είναι η κανονική χρηματοδοτική ροή δεδομένου ότι έχουμε υποβάλλει τα τεχνικά μας δελτία για την ανάπτυξη των δράσεων που απαιτούνται και οι οποίες είναι σημαντικές, όπως το πρόγραμμα συστηματικής παρακολούθησης, προγράμματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης.

Αυτό σημαίνει ότι θα δουλεύουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο με κανονικές αμοιβές και δράσεις. Στόχος μας είναι η δημιουργία προϋποθέσεων από αντισταθμιστικά οφέλη για όλους”, επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας.

ΠΗΓΗ

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.