Για 3η συνεχή χρονιά ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα δακτυλιώσεων νεοσσών Λευκού Πελαργού (Ciconia ciconia). Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της Παρακολούθησης του Λευκού Πελαργού, μέσω της ενταγμένης στο ΕΠΠΕΡΑΑ πράξης με τίτλο «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του ΕΠΑΜΑΘ».
Όπως και τις προηγούμενες χρονιές έτσι και φέτος η πολύτιμη συνεργάτιδα του ΦΔ στα θέματα του Λευκού Πελαργού κα Εύα Στέτς, συντόνισε, καθοδήγησε και εκπαίδευσε το προσωπικό του ΦΔ και φυσικά παρείχε τα δαχτυλίδια τύπου ELSA που χρησιμοποιήθηκαν.
Εντός τεσσάρων ημερών (25-27/6 και 2/7/2014) καλύφθηκαν συνολικά 10 οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή του ΕΠ ΑΜΑΘ, με δακτυλιώσεις και ελέγχους σε 35 φωλιές Πελαργών και συνολικό αριθμό δακτυλιωμένων νεοσσών τα 99 μικρά πελαργάκια.
Συγκεκριμένα, στην Π.Ε. Ξάνθης δακτυλιώθηκαν 89 νεοσσοί πελαργοί, στα Βαφέϊκα, το Κουτσό, τη Γενισσέα, τη Νέα Κεσσάνη, τους Τοξότες, το Εύλαλο, το Άβατο, το Νέο Εράσμιο και τα Μάγγανα, ενώ στην Π.Ε. Καβάλας δακτυλιώθηκαν 10 νεοσσοί στο Ποντολίβαδο.
Καταλυτικής σημασίας για την επίτευξη του εγχειρήματος ασφαλώς ήταν η πολύ καλή συνεργασία όλων όσων συνέδραμαν στην δράση αυτή και συγκεκριμένα η ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης με τον Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Βασίλη Σαρρή, η ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας με τον Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Σάββα Τακίδη και τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Κώστα Ισαακίδη, η ΔΕΔΔΗΕ Χρυσούπολης με τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Ανδρέα Τοτόση, που παρείχαν καλαθοφόρα οχήματα, χειριστές και τεχνικούς εναέριων δικτύων. Οι Δήμοι Αβδήρων και Τοπείρου που παρείχαν επίσης καλαθοφόρα οχήματα και χειριστές, ο κ. Άρης Χρηστίδης μέλος του ΕΚΠΑΖ, τόσο για την μεσολάβηση του στον προγραμματισμό, όσο και για την ουσιαστική συμβολή του κατά την δακτυλίωση και φυσικά όλοι οι εθελοντές και φίλοι του ΦΔ για τη φυσική παρουσία και στήριξη τους, καθώς επίσης και όλοι οι κάτοικοι των οικισμών που κάθε χρόνο αγκαλιάζουν την προσπάθεια αυτή και γιορτάζουν μαζί μας!
Την φετινή χρονιά όμως, ο ΦΔ Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας είχε την τιμή να συμμετάσχει και στην 2η Εθνική Απογραφή Λευκού Πελαργού, η οποία διεξάγεται στα πλαίσια της 7η Διεθνούς Απογραφής Λευκών Πελαργών.
Χρειάστηκαν 12 ημέρες μέσα στον Ιούλιο του 2014, έτσι ώστε να καλυφθούν οι 107 οικισμοί-περιοχές (60 στην Ξάνθη, 30 στην Ροδόπη, 17 στην Καβάλα) που είχε αναλάβει να καταγράψει ο ΦΔ. Τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιήθηκαν και η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε βασίστηκαν στα διεθνή πρότυπα και όλα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν στάλθηκαν στον κ. Θόδωρο Κομηνό, κεντρικό συντονιστή του προγράμματος. Σκοπός της Απογραφής η οποία υλοποιείται κάθε 10 χρόνια, είναι η παρακολούθηση των τάσεων του πληθυσμού του Πελαργού, μέσω της παρατήρησης και καταγραφής των ενεργών φωλιών και των ζευγαριών.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που συνέλεξε το προσωπικό του ΦΔ, καταγράφηκαν σε όλη την περιοχή μελέτης (ΝΑ τμήμα Π.Ε. Καβάλας, όλη η Π.Ε. Ξάνθης και ΝΔ τμήμα Π.Ε. Ροδόπης), σύνολο 303 φωλιές, από τις οποίες οι 263 είναι ενεργές. Καταμετρήθηκαν 673 νεοσσοί και 243 αναπαραγόμενα ζευγάρια. Οι οικισμοί με τις περισσότερες ενεργές φωλιές ήταν η Γενισσέα με 23 φωλιές και 54 νεοσσούς, τα Μάγγανα με 19 φωλιές και 61 νεοσσούς και το Μυρωδάτο με 12 ενεργές φωλιές και 43 νεοσσούς.
Ο ΦΔ ευχαριστεί για μια ακόμη φορά όλους όσους βοηθούν και στηρίζουν με κάθε τρόπο την προσπάθεια αυτή.