Χελιδονίσματα στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Δελτία Τύπου ΦΔ

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την συμμετοχή σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Καβάλας και ΠΕ Ξάνθης, διοργάνωσαν την Τετάρτη 26 και την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014 εκδήλωσε με θέμα «Χελιδονίσματα».

Τα «Χελιδονίσματα» είναι μια χαρούμενη εκδήλωση, η οποία αποτελεί ένα πρώτο καλωσόρισμα στην άνοιξη και στα χελιδόνια και πραγματοποιείται κάθε χρόνο προς τα τέλη Μαρτίου. Σκοπός της εκδήλωσης είναι, να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά σχετικά με τον ερχομό των χελιδονιών, για το μακρύ τους ταξίδι και τις απειλές που αντιμετωπίζουν και να τα βοηθήσουν φτιάχνοντας για αυτά φωλιές από πηλό.

Εφέτος στην γιορτή συμμετείχαν συνολικά 50 παιδιά της Γ΄ τάξης από το Δημοτικό Σχολείο Κεραμωτής και το 10Ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης. Οι μικροί μαθητές, αυτές τις δύο μέρες ήρθαν στα Κέντρα Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου στην Κεραμωτή και Λιμνών Βιστωνίδας – Ισμαρίδας στο Πόρτο Λάγος, και με πολύ κέφι και μεράκι κατασκεύασαν χελιδονοφωλιές με μοναδικά υλικά τον πηλό, τον ενθουσιασμό και την φαντασία τους.

Πριν ξεκινήσουν τις κατασκευές, τα παιδιά ενημερώθηκαν για το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις θεματικήές έκθεσεις που λειτουργούν στα δύο κέντρα. Στη συνέχεια παρακολούθησαν μια παρουσίαση για τα χελιδόνια, αλλά και τα άλλα είδη πουλιών που συναντάμε στην περιοχή μας και στην συνέχεια το κάθε παιδί έφτιαξε την δική του φωλιά.

Τις φωλιές αυτές οι μικροί μαθητές τις πήραν φεύγοντας μαζί τους, για να τις τοποθετήσουν είτε στο σχολείο τους, είτε στο σπίτι ή κάπου στη γειτονιά τους, με την ελπίδα να τις δουν να κατοικούνται από τους πολύ συμπαθείς φτερωτούς μας φίλους, τα χελιδόνια.

Τα χαμόγελα και η χαρά της ικανοποίησης ήταν ζωγραφισμένα στα πρόσωπα των παιδιών κατά την αποχώρηση τους. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανταμοιβή όλων όσων εργαζόμαστε στα Κέντρα Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου μέσα από όλες αυτές τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, καταφέρνουμε να φέρουμε σε επαφή τα παιδιά, το μέλλον δηλαδή των προστατευόμενων περιοχών, με το φυσικό περιβάλλον και να τα ευαισθητοποιήσουμε σε θέματα προστασίας του.

afisa eikona

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.