Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013, στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου στην Κεραμωτή, ημερίδα που διοργανώθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και τον Τομέα Οικολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ., με θέμα: «Σήμανσης Ποιότητας και Συνεργασίας με το Φορέα Διαχείρισης ΕΠ ΑΜΑΘ».
Η ημερίδα αφορούσε τη δημιουργία ενός σήματος ποιότητας το οποίο θα μπορεί να δίνεται σε επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα ή λειτουργούν μέσα στα όρια του Εθνικού Πάρκου (πρωτογενής παραγωγή ή μεταποίηση γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, χώρους εστίασης και διαμονής, κλπ) και των οποίων η λειτουργία θα είναι ελεγμένη σε όλα τα στάδια και θα πιστοποιείται ότι είναι φιλική με το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Η ανατιθέμενη παροχή υπηρεσιών θα αφορά τη δημιουργία του σήματος ποιότητας, την επιλογή των προδιαγραφών που θα πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις προκειμένου να το λάβουν, καθορισμό των διαδικασιών ένταξης σε αυτό και η εν γένει προώθησή του.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Νέστου και Αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, κ. Σάββας Μιχαηλίδης, ο οποίος μίλησε για το γεωθερμικό πεδίο της περιοχής και την πρακτική εφαρμογή και εκμετάλλευσή του. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φ.Δ. Δρ. Μάνος Κουτράκης, στη συνέχεια έκανε μια σύντομη παρουσίαση των δράσεων του Φορέα Διαχείρισης, ενώ ο κ. Γεώργιος Συλαίος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος ΔΠΘ, μίλησε για το έργο FIGARO που εκπονείται εντός του ΕΠ ΑΜΑΘ και μελετά τις δυνατότητες εξοικονόμησης νερού και την αύξηση της γεωργικής παραγωγής με τη χρήση της άρδευσης ακρίβειας. Στη συνέχεια ο κ. Ναπολέων Πίακης , βιολόγος του Φ.Δ. μίλησε για το εναπομείναν κομμάτι του Παραποτάμιου Δάσους που βρίσκεται δίπλα στην Κεραμωτή και την μεγάλη σπουδαιότητά του.
Τέλος η κ. Στέλλα Χρυσαλίδου, Βιολόγος, μίλησε για την δημιουργία σήμανσης ποιότητας από τον ΦΔ και παρουσίασε το Σήμα Ποιότητας που θα έχει το ΕΠ ΑΜΑΘ για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και για τις υπηρεσίες φιλοξενίας, εστίασης και τουρισμού. Στο τέλος και αυτής της εισήγησης ακολούθησε συζήτηση τόσο για τη διαδικασία ένταξης των ενδιαφερομένων στη σήμανση όσο και για τις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πράξης Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του ΕΠΑΜΑΘ, που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΠΠΕΡΑΑ.
Επίσης η ίδια δράση, της Σήμανσης ποιότητας και Συνεργασίας με τον Φ.Δ. ΕΠ ΑΜΑΘ, με έμφαση στα αγροτικά προϊόντα, παρουσιάστηκε και σε ημερίδα που πραγματοποίησε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βιστωνίδας σε συνεργασία με το Δήμο Αβδήρων με θέμα «Εφαρμογή καλών πρακτικών στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή», στις 13 Δεκεμβρίου 2013, στην Γενισέα Ξάνθης.