1η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού στο Καλοχώρι, ΦΔ Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα

Δελτία Τύπου ΦΔ Εκδηλώσεις
Χαλάστρα, 5 Οκτωβρίου 2011

Στις 8 και 9 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η 1η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού  με έκθεση χειροτεχνίας, βιολογικών και τοπικών προϊόντων, με εργαστήρια, ξεναγήσεις  στο πάρκο, ποδηλατοβόλτες και βόλτες με άλογα. Η Οικογιορτή διοργανώνεται από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Δήμου Δέλτα. H εκδήλωση θα πραγματοποιείται από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.

Οι επισκέπτες της Οικογιορτής θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και ταυτόχρονα να ενημερωθούν για την πολύτιμη αυτή φυσική περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στο Πάρκο με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ), ξεναγήσεις με ποδήλατα και βόλτες με άλογα, παιχνίδια για τα παιδιά με το Παιδικό Μουσείο και τη Δράση για την Άγρια Ζωή. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας των εθελοντών της ΕΟΕ, ενώ θα λειτουργήσει χαριστικό παζάρι με το Xariseto.

 

Πρόγραμμα εργαστηρίων

ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ
10:00 – 18:00: Περιβαλλοντικά παιχνίδια με τη Δράση για την Άγρια Ζωή 10:00 – 18:00: Περιβαλλοντικά παιχνίδια με τη Δράση για την Άγρια Ζωή
10:00 – 14:00 Παιχνίδι με το Παιδικό Μουσείο
11:00 Παρασκευή σαπουνιού (Βοτανόκηπος) 11:00 Παρασκευή σαπουνιού (Βοτανόκηπος)
12:00 Παρασκευή αρωματικών λαδιών (Αγρόκτημα Μαρέλια)
16:00 Κατασκευή κοσμημάτων (Δια χειρός)
17:00 Παρασκευή κηραλοιφής (Βοτανόκηπος) 17:00 Παρασκευή σάλτσας (Κυριακή Στεφάνου)

Το Πάρκο

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Καλοχωρίου δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια από το Δήμο Εχεδώρου στο πλαίσιο προγράμματος Interreg. Ο Φορέας Διαχείρισης πραγματοποιεί εκεί πολλές από τις ξεναγήσεις του σε σχολεία και ομάδες, καθώς στο Πάρκο υπάρχουν δύο όμορφες φυσικές μικρές λίμνες, όπου μπορεί κανείς να δει πολλά, αλλά και σπάνια είδη πουλιών: αρπακτικά (γερακίνες, αετογερακίνες, καλαμόκιρκους, τον ψαραετό κατά την μετανάστευση), ερωδιούς, φοινικόπτερα, αργυροπελεκάνους και εκατοντάδες παπιά το χειμώνα (κιρκίρια, φαλαρίδες, πρασινοκέφαλες, ψαλίδες). Στις εκβολές τους Γαλλικού είναι πολύ πιθανόν να συναντήσει κανείς και το εντυπωσιακό κοπάδι των νεροβούβαλων. Η περιοχή περιλαμβάνεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Natura 2000 και ανήκει στη Ζώνη Απόλυτης Προστασίας του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα.

Παρ’ όλα αυτά, η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζεται ακόμη ως χώρος απόθεσης απορριμμάτων και μπαζών. Στόχος του Φορέα Διαχείρισης είναι με αυτή την οικογιορτή να αναδειχθεί η περιβαλλοντική αξία της περιοχής και να αναδειχθεί το Πάρκο Γαλλικού Ποταμού ως σημείο αναφοράς για την επαφή της πόλης της Θεσσαλονίκης με την άγρια ζωή.

Η στήριξη της λειτουργία του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Πληροφορίες: Λία Παπαδράγκα
2310 794811, press@axiosdelta.gr
Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.