Διασώσεων …εκπλήξεις

Δελτία Τύπου ΦΔ

Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα σε αρκετές κλήσεις κατοίκων της Προστατευόμενης Περιοχής για τη «διάσωση» τραυματισμένων ζώων (κυρίως άγριων και όχι οικόσιτων). Οι διασώσεις αφορούν στη συντριπτική τους πλειονότητα άτομα πτηνών που έχουν τραυματιστεί. Η «διάσωση» τραυματισμένων ζώων, αν και δεν αποτελεί θεσμοθετημένη αρμοδιότητα του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης, εντούτοις, ως πρωτοβουλία του προσωπικού, με χαρά οργανώνεται σε κάθε περίπτωση που ζητείται βοήθεια, καθώς η προστασία του περιβάλλοντος δεν πρέπει να περιορίζεται στις επίσημες και τυπικές αρμοδιότητες κάθε φορέα, υπηρεσίας, εργαζομένου.

Η έκπληξη του προσωπικού στο τηλεφώνημα που δέχτηκε το πρωί της Παρασκευής 13/12/2013 ήταν μεγάλη όταν ζητήθηκε η βοήθεια να απομακρυνθεί με ασφάλεια ένα φίδι. Ο κάτοικος Ξηροπηγάδου κ. Τάκης Αλουπογιάννης, κατά την εργασία του με συναδέλφους του σε οικόπεδο της περιοχής Αγίου Ανδρέα, εντόπισε ένα μικρό φίδι στην κουφάλα ενός δέντρου. Αντί να το σκοτώσουν -όπως θα ήταν το σύνηθες και αναμενόμενο για τα ελληνικά δεδομένα- το έβαλαν με προσοχή σε ένα πλαστικό μπουκαλάκι νερού και ζήτησαν αμέσως τη βοήθεια του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης. Η έκπληξη μας μεγάλωσε όταν -ζητώντας ορισμένες πληροφορίες για το φίδι- το προσωπικό ενημερώθηκε ότι το φίδι είχε αναγνωριστεί ως οχιά από το «κερατάκι» στο κεφάλι του φιδιού. Αυτό σημαίνει πως οι εργάτες είχαν πλήρη επίγνωση του είδους φιδιού που προσπάθησαν να προστατεύσουν, αν και για πολλούς θεωρείται, λανθασμένα, ως απολύτως επικίνδυνο και βλαπτικό για τον άνθρωπο.

Η αλλαγή στάσης της κοινωνίας προς τα φίδια και γενικότερα προς διάφορα είδη πανίδας (νυχτερίδες, τσακάλια, ερπετά, έντομα) είναι σημαντική για όλες τις περιοχές της χώρας μας. Είναι απαραίτητη όμως για περιοχές, όπως η προστατευόμενη περιοχή του όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, όπου η διατήρηση των ειδών χλωρίδας και πανίδας και ενός αδιατάραχτου οικοσυστήματος αποτελούν προϋπόθεση για την ύπαρξή τους και στο μέλλον. Μπορούμε απλά να επικροτήσουμε την πράξη των συμπολιτών μας, που απλά προσπάθησαν να προστατεύσουν ένα μικρό «στοιχείο» του τόπου τους. Ας γίνουν παράδειγμα για όλους…

DSC_0001

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.