Την Παρασκευή 25 Μαΐου 2012 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πενθήμερης συνάντηση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιχείρηση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (ΝΕΑ), στα πλαίσια υλοποίησης του έργου εδαφικής συνεργασίας F:ACTS! Forms for: Adapting to Climate Change through Territorial Strategies! «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή μέσω περιφερειακών στρατηγικών», με τη συμμετοχή προσκεκλημένων καθηγητών και φοιτητών από 4 πανεπιστημιακά ιδρύματα καθώς και την ενεργή εμπλοκή εκπροσώπων τοπικών και περιφερειακών φορέων και οργανισμών, για τη μελέτη και τον σχεδιασμό σεναρίων αειφόρου ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή Κοτυχίου-Στροφυλιάς.
Στη συνάντηση συμμετείχαν 11 καθηγητές και 23 φοιτητές από τα Πανεπιστήμια: Πάτρας με τα τμήματα Φυσικής (καθηγητές κ.κ. Αθανάσιος Αργυρίου & Καζαντζίδης Ανδρέας), Χημικών Μηχανικών (καθηγητής κ. Μιχάλης Κορνάρος) και Βιολογίας (καθηγητής κ. Γρηγόρης Ιατρού), Santiago de Compostela/Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Γαλικία-Ισπανία), Van Hall Larenstein/Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου & Πράσινων Πόλεων (Ολλανδία), και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Τιράνων/Τμήμα Αστικού Σχεδιασμού (Αλβανία), με στόχο την ανάδειξη μέτρων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της περιοχής μελέτης στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την ανάλυση και προσέγγιση του αναπτυξιακού μοντέλου της αλλά και τη δημιουργική συνεργασία μεταξύ φοιτητών διαφορετικών ειδικοτήτων και χωρών.
Στο πενθήμερο αυτό εργασίας πραγματοποιήθηκε:
- Επίσκεψη μελέτης στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου Στροφυλιάς και συνεντεύξεις με το Φορέα Διαχείρισης καθώς και με εμπλεκόμενους φορείς προστασίας και ανάπτυξης της περιοχής για τη συλλογή πληροφοριών καθώς και για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων και ευκαιριών βελτίωσης της περιοχής,
- Σειρά διαλέξεων από συμμετέχοντες καθηγητές για τη βιοποικιλότητα, τον τουρισμό και την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων,
- Παρουσίαση καλών πρακτικών από την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων του Τρέντο της Ιταλίας σχετικά με ολοκληρωμένες πολιτικές για την επίτευξη αύξησης της ανθεκτικότητας, ενεργειακής αυτονομίας και αειφορίας μέσω της συστηματικής εκμετάλλευσης και ανάπτυξης του οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού του κεφαλαίου,
- Συγκρότηση ομάδων εργασίας και σχηματισμός 3 διαφορετικών θεματικών εργαστηρίων με τα εξής αντικείμενα: Η φιλοσοφία Cradle to Cradle (ενέργεια, διαχείριση αποβλήτων, αγροτική οικονομία)- Βιοποικιλότητα & Οικοτουρισμός- Πλάνο προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή.
Η πολυήμερη συνάντηση εργασίας ολοκληρώθηκε με κεντρική εκδήλωση την Παρασκευή 25 Μαΐου 2012 στο ξενοδοχείο Achaia Beach όπου οι συμμετέχοντες φοιτητές παρουσίασαν στους καθηγητές και στους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς τα αποτελέσματα των εργασιών τους με τη μορφή Πόστερ και ανέπτυξαν τις ιδέες και τις προτάσεις τους μέσα από τις προσεγγίσεις των τριών θεματικών εργαστηρίων.
Τις εργασίες της εκδήλωσης συντόνισε ο Πρόεδρος της ΝΕΑ και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αθανασόπουλος Γιώργος και παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Παναγιωτόπουλος, ο κ. Τρυπαναγνωστόπουλος ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Πατρών, ο προϊστάμενος Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού ΠΔΕ κ. Μπεσαράτ, ο Δ/ντής Δ/νσης Υδάτων ΑΠΔ-ΔΕΠΙΝ κ. Τηνιακός, οι δασάρχες Πύργου και Αμαλιάδας κ.κ. Χριστοδούλου και Πολυχρονόπουλος, ο κ. Κατσαρός από τη Δ/νση Δασών Αχαΐας, εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ- Παράτημα Πελ/σου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, στελέχη της ΠΔΕ και του Δήμου Πατρέων καθώς και στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου-Στροφυλιάς.
Μέσω της διαθεματικότητας των δράσεων, τόσο οι προσκεκλημένοι φοιτητές και καθηγητές όσο και οι συμμετέχοντες φορείς είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρία σχετικά με τον σχεδιασμό και υλοποίηση περιβαλλοντικών στρατηγικών αλλά και να αναζητήσουν καινοτόμες ιδέες και πρακτικές που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων πολιτικών.
Το F:ACTS! αποτελεί ένα διακρατικό έργο INTERREG IVC για την ανάπτυξη νέων περιφερειακών πολιτικών για την αποτελεσματική προσαρμογή και αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πλημμύρων, πυρκαγιών και απώλεια της βιοποικιλότητας. Το εταιρικό σχήμα αποτελείται από 14 εταίρους από 8 χώρες της ΕΕ με την Ν.Ε.Α να είναι ο μοναδικός Έλληνας εταίρος που συμμετέχει σε ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σχήμα αποτελούμενο από φορείς όπως Υπουργεία, Πανεπιστήμια, Δήμοι & Περιφέρειες (www.factsproject.eu, facebook:@f:acts).