Την Κυριακή 26 Απριλίου δίνουμε ραντεβού στο παραποτάμιο δάσος του ποταμού Αξιού, στο πρώην αναψυκτήριο Κάτι Κάτι Για Μούντο, στα Κουφάλια, για να καθαρίσουμε αυτή την πανέμορφη αλλά ταλαιπωρημένη περιοχή από τα πλαστικά που κατεβάζει το ποτάμι, αλλά και από τα απομεινάρια του ερειπωμένου αναψυκτηρίου.
Σε αυτό το σημείο, κατά μήκος του Αξιού συναντάμε ένα από τα τελευταία κομμάτια του παρόχθιου δάσους του ποταμού αυτού. Το παραποτάμιο δάσος, με τα κλαδιά της ιτιάς, της λεύκας και του σκλήθρου να γέρνουν πάνω από τα νερά του ποταμού, προσφέρει ιδανικές ευκαιρίες για περίπατο στις όχθες. Ειδικά την εποχή αυτή η περιοχή βρίσκεται στην καλύτερή της στιγμή.
Ο καθαρισμός θα γίνει όπως συνήθως από ξηράς, αλλά παράλληλα θα γίνει προσπάθεια συλλογής των σκουπιδιών και από σημεία μέσα στο ποτάμι, με τη βοήθεια του σκάφους του Φορέα Διαχείρισης.
Το ραντεβού είναι στις 10 το πρωί! Για τους εθελοντές που θα έρθουν από τη Θεσσαλονίκη θα υπάρξει δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο του ΟΑΣΘ. Το ραντεβού θα είναι 9:45 μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού σε συνεργασία με το Δήμο Χαλκηδόνος και το Φυσιολατρικό Ορειβατικό Όμιλο Κουφαλίων.
Εξάλλου, ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή και θα συμμετέχουν στον καθαρισμό η Δράση για την Άγρια Ζωή, η Περιβαλλοντική Ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κουφαλίων “Αριστοτέλης”, ο Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος (ΓΑΣ) Κουφαλίων, ο Όμιλος Φίλων Κυνηγών Κουφαλίων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουφαλίων “Μακεδονία, η Θεατρική Ομάδα Κουφαλίων “Δρώμενα”, η Περιβαλλοντική Ομάδα του 4ου ΓυμνασίουΣταυρούπολης, ο Όμιλος Τένις Κουφαλίων, ο Σύλλογος Αναπήρων και Παραπληγικών Νοτιοδυτικής Θεσσαλονίκης “Φροντίδα”.
Εκπαιδευτικό εργαστήρι για τα παιδιά
Οι μαθητές του δημοτικού θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό εργαστήρι για τη δημιουργία μουσικών οργάνων με υλικά που θα συλλέξουν από τη φύση, συμπεριλαμβανομένων ανακυκλώσιμων σκουπιδιών. Το εργαστήρι θα ξεκινήσει στις 10:15.
Η στήριξη της λειτουργία του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).