Μαυρόγυπας τραυματισμένος από κυνηγετικό όπλο στη περιοχή Παρανεστίου

Δελτία Τύπου ΦΔ

Στις 10/02/2011 κτηνοτρόφος της περιοχής Παρανεστίου βρήκε έναν Μαυρόγυπα ο οποίος δεν μπορούσε να πετάξει. Ειδοποίησε την Οικολογική Κίνηση Δράμας, η οποία σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Ροδόπης και τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, περιέθαλψαν το πουλί και ανέλαβαν τη μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται ο Σταθμός Πρώτων Βοηθειών του σωματείου Δράση για την Άγρια Ζωή.

Το πτηνό όταν έφτασε στη Θεσσαλονίκη ήταν υπερβολικά αδύναμο και αφυδατωμένο. Η ζωή του κρεμόταν ουσιαστικά από μία κλωστή. Χρειάστηκαν να περάσουν αρκετά 24ωρα ώστε να αναπτερωθούν οι ελπίδες για τη σωτηρία του ζώου. Όταν συνήλθε, ο κτηνίατρος της Δράσης για την Άγρια Ζωή έκρινε πως μπορούσε να μετακινηθεί. Βγήκε ακτινογραφία η οποία έδειξε ότι το πουλί έφερε τουλάχιστον ένα σκάγι στον μηρό. Ο Μαυρόγυπας ήταν δακτυλιωμένος από τη WWF, στο πλαίσιο προγράμματος παρακολούθησης του είδους.

Tο ζώο πλέον έχει μεταφερθεί στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων στην Αίγινα.

Ο Μαυρόγυπας είναι ένα από τα πλέον επαπειλούμενα είδη πουλιών. Έχουν μείνει λιγότερα από 100 πουλιά τα οποία στη χώρα μας αναπαράγονται μόνο στο Δάσος της Δαδιάς. Το συγκεκριμένο κρούσμα λαθροθηρίας έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά άλλων που το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ιδιαίτερα στη περιοχή της οροσειράς της Ροδόπης έχουν σημειωθεί επανειλημμένα κρούσματα λαθροθηρίας. Τα κρούσματα αυτά θα πρέπει να ανησυχήσουν την Πανελλήνια Κυνηγητική Συνομοσπονδία και το Δασαρχείο Δράμας.

Είδη όπως ο Μαυρόγυπας, το ελάφι, το ζαρκάδι, το αγριόγιδο, είναι πληθυσμοί που διαρκώς φθίνουν στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Οφείλουμε να προστατέψουμε και να μεταβιβάσουμε αυτή την κληρονομιά μιας περιοχής πλούσιας σε πανίδα, στις επόμενες γενιές. Στη κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους φορείς ώστε να καταπατηθεί η λαθροθηρία.

 Όποιος βρει κάποιο τραυματισμένο άγριο ζώο μπορεί να επικοινωνεί με το τηλέφωνο 6979914852 – Δράση για την Άγρια Ζωή & 2521046423 Οικολογική ΚίνησηΔράμας.

Οικολογική Κίνηση Δράμας
Δράση για την Άγρια Ζωή
Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς της Ροδόπης

ΠΗΓΗ

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.