Επενδυτικά σχέδια για παραγωγή ρεύματος 70.000 μεγαβάτ από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θα μπορούσαν να ηλεκτροδοτήσουν πέντε φορές ολόκληρη τη χώρα περιμένουν στην ουρά των δημόσιων υπηρεσιών για να πάρουν άδεια και να μπουν στην παραγωγή.
Πρόκειται στην πλειονότητά τους για φαραωνικές επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Τις υπέβαλλαν εδώ και χρόνια μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και στην υλοποίηση έστω και μερικών εξ αυτών η κυβέρνηση έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες για να τονώσει την ανάπτυξη και να κάνει πιο «καθαρή» την ενέργεια που παράγεται στη χώρα με ορίζοντα το 2020.
Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιβεβαιώνουν πάντως ότι την ίδια στιγμή που η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (μόλις 1.586 μεγαβάτ σε λειτουργία) είναι πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό προθέσεων καθώς τα σχέδια που έχουν υποβληθεί για να λάβουν άδεια παραγωγής φτάνουν τα 67.944 μεγαβάτ!
Το ξεσκαρτάρισμα
Πρόκειται για μέγεθος εκτός πραγματικότητας, αφού ακόμη και το ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο δράσης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο μέχρι το 2020 έχει στόχο την παραγωγή 14.950 MW από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, υδροηλεκτρικούς σταθμούς και άλλες μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το «ξεσκαρτάρισμα» που έχει ήδη ξεκινήσει και θα κορυφωθεί μέσα στην επόμενη διετία είναι βέβαιο ότι θα πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τα περισσότερα από τα σχέδια.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη, με την παρουσία του προέδρου της ΡΑΕ Νίκου Βασιλάκου και του ΔΕΣΜΗΕ Μιχάλη Παπαδόπουλου, εκτίμησε ότι ο περιορισμός των γραφειοκρατικών διαδικασιών στις αδειοδοτήσεις και η ίδρυση γραφείου προώθησης επενδύσεων που προβλέπει ο νέος νόμος για τις ΑΠΕ, θα λειτουργήσουν θετικά στην επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης των επενδύσεων.
Το 2011 εκτιμάται ότι η ισχύς μονάδων ΑΠΕ θα αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με σήμερα, ωστόσο ακόμη κι έτσι οι ρυθμοί υπολείπονται του στόχου για 1.000 νέα μεγαβάτ κάθε χρόνο.
Από την άλλη πλευρά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος παραδέχεται ότι μεσοπρόθεσμα θα αυξηθεί σημαντικά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τους πολίτες, ενώ ανακοίνωσε ότι το υπουργείο σχεδιάζει να δημοπρατήσει αδιάθετα δικαιώματα εκπομπής ρύπων της χώρας μας προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις ΑΠΕ με 120-150 εκατ. ευρώ (σημερινές τιμές), ενώ συζητά και το ενδεχόμενο αύξηση του τέλους ΕΡΤ.
Η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων για εξασφάλιση άδειας παραγωγής αφορά μεγάλα επενδυτικά σχέδια ομίλων που επιδιώκουν να εγκαταστήσουν αιολικά πάρκα στη νησιωτική χώρα (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα), ενώ μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από επιχειρηματίες όσο και από αγρότες εκδηλώνεται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
Αιτήσεις 58 GW
Μόνο για τα αιολικά πάρκα επενδυτές έχουν υποβάλει αιτήσεις αδειοδότησης για 58 GW, όταν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης με ορίζοντα το 2020 προβλέπει την εγκατάσταση συνολικά 7.500 MW.
Στα φωτοβολταϊκά πάρκα, όπου πολλοί έχουν πιστέψει πως πρόκειται για επένδυση που θα τους κάνει πλούσιους λόγω της υψηλής εγγυημένης τιμής, ο στόχος για το 2020 είναι να φτάσουν συνολικά τα 2.200 MW ενώ σήμερα λειτουργούν μόλις 140 MW και εκκρεμούν σε διάφορα στάδια αιτήσεις για 3.046 MW.