Σκοπιανή… χωματερή ο Αξιός ποταμός!

Φορείς διαχείρισης

Σε ποταμό… σκουπιδότοπο, όπου καταλήγουν απορρίμματα από παράνομες χωματερές που λειτουργούν τόσο στη χώρα μας όσο και στα Σκόπια, έχει μετατραπεί ο Αξιός ποταμός, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Θόδωρος Καράογλου. Ο βουλευτής της ΝΔ στη Β΄ Θεσσαλονίκης αναφέρει πως οι μεγάλες ποσότητες νερού που… κατέβηκαν τις τελευταίες ημέρες, παρέσυραν σκουπίδια που βρίσκονται κατά μήκος της κοίτης του ποταμού που φτάνει μέχρι το γειτονικό κρατίδιο.

«Η εικόνα», σημειώνει «είναι ιδιαίτερα αποκρουστική. Πλαστικά μπουκάλια, σακούλες με σκουπίδια και ξύλα συνθέτουν την εικόνα. Χαρακτηριστικά μάλιστα, είναι τα μπουκάλια με ταμπέλες με κυριλλικούς χαρακτήρες, που μαρτυρούν την προέλευση αυτών των σκουπιδιών».

Κίνδυνος για Θερμαϊκό και ακτές Πιερίας

Ο κ. Καράογλου ρωτά την Τίνα Μπιρμπίλη τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου ο Αξιός ποταμός να πάψει να μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο. Παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας πως το ανησυχητικό είναι ότι τα σκουπίδια μεταφέρονται με τα ρεύματα στον Θερμαϊκό κόλπο και σε τουριστικές περιοχές, όπως οι ακτές της Πιερίας, δημιουργώντας περιβαλλοντικό ζήτημα. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό ή περιβαλλοντικό, αλλά η συγκέντρωση των σκουπιδιών οδηγεί σε αύξηση των πλημμυρών στα παραποτάμια αγροκτήματα και κατά συνέπεια στην καταστροφή πολλών αγροτικών καλλιεργειών».

Λάβετε μέτρα!

Όπως σημειώνει ο κ. Καράογλου, οι αγρότες και οι κάτοικοι της περιοχής είναι αγανακτισμένοι με την εικόνα που αντικρίζουν καθημερινά και καλεί το αρμόδιο υπουργείο να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες των Σκοπίων ώστε να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα που θα αποτρέψουν την επανάληψη παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.

Πολύχρονο πρόβλημα

Μιλώντας στην “Karfitsa” ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του δέλτα Αξιού και ομότιμος καθηγητής χημείας του ΑΠΘ, Θεμιστοκλής Κουϊμτζής, δήλωσε ενήμερος για το θέμα το οποίο, όπως αποκάλυψε, απασχολεί τους φορείς εδώ και τρία χρόνια. Αποκάλυψε δε πως ενώ έχει γίνει μελέτη διαχείρισης των φερτών υλικών, εν τούτοις η μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. «Ο Φορέας διαχείρισης σε συνεργασία με δήμους που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Αξιού κάναμε ένα πρωτόκολλο συμφωνίας και ζητήσαμε να γίνει από το τότε υπουργείο Περιβάλλοντος μια ολοκληρωμένη μελέτη διαχείρισης των φερτών υλικών, πότε και από πού πρέπει να μαζεύεται η άμμος, ώστε να γίνεται σωστά η παροχή του ποταμού και περιμένουμε ακόμη την ολοκλήρωση αυτής της μελέτης».

«Θέμα αστυνόμευσης»

Όπως προτείνει ο κ. Κουιμτζής θα πρέπει να ολοκληρωθεί η παραπάνω μελέτη προκειμένου να καθοριστεί η «κανονική περιοχή του ποταμού» και από εκεί και πέρα, εφόσον φεύγουν κανονικά τα νερά, να μπει ένα δίχτυ, σε συμφωνία με τα Σκόπια, το οποίο θα μαζεύει τα σκουπίδια. Αυτό, προσθέτει, δεν μπορεί να γίνει σε μόνιμη βάση λόγω συγκεκριμένων δυσκολιών. Θυμήθηκε μάλιστα ότι πριν από λίγο καιρό στον Αξιό ποταμό είχε «κατέβει» ένας τεράστιος κορμός δέντρου ο οποίος θα μπορούσε να καταστρέψει αυτό το δίχτυ. «Και για να εξηγούμαστε», καταλήγει, «αυτά τα σκουπίδια δεν έρχονται μόνο από τα Σκόπια αλλά και από τις χωματερές στην Ελλάδα. Στον Αξιό υπάρχουν σκουπίδια που πετάνε ανεξέλεγκτα ορισμένες βιομηχανίες, άρα είναι θέμα αστυνόμευσης».

ΠΗΓΗ

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.