Αυστηρότερο το καθεστώς προστασίας των περιοχών Natura…
Ενδιαφέρουσα ημερίδα σήμερα για τη Λίμνη Παμβώτιδα…
• Ως το πιο πολύτιμο αγαθό θα πρέπει να διαφυλαχθεί η απαράμιλλη Φυσική ομορφιά και το μοναδικό Περιβάλλον της Ηπείρου τονίζουν επιστήμονες και οργανώσεις που ασχολούνται χρόνια τώρα με την ανεκτίμητη αυτή κληρονομιά της περιοχής.
Θα πρέπει όμως και οι ίδιοι οι κάτοικοι να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότερο, αφού ουσιαστικά εκείνοι είναι που απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της Ηπειρωτικής γης.
«Σε μια εποχή, όπου η ανάπτυξη για την Ήπειρο είναι πολύ δύσκολη, μιας και όλα τα θέματα πέφτουν πάνω στον τοίχο της οικονομικής κρίσης και της ελληνικής γραφειοκρατίας, θα πρέπει όλοι να προσέξουμε το περιβάλλον. Είναι το «αποκούμπι» μας στην προσπάθεια να περάσουμε αλώβητοι τη δίνη της κρίσης, που αγγίζει τόσο έντονα όλους τους κλάδους» λένε Ηπειρώτες.
Εξάλλου, η φύση αποτελεί τον κυριότερο πόλο έλξης για τους τουρίστες. «Είναι πάρα πολλά τα σημεία, όπου κάποιος μπορεί να θαυμάσει τις ομορφιές της Ηπείρου. Ο Αχέροντας, ο Αμβρακικός, τα Ζαγόρια, η χαράδρα του Βίκου κ.α. αποτελούν μοναδικές εμπειρίες για τον καθένα που έρχεται στην περιοχή. Αυτά θα πρέπει να προστατευτούν κυρίως από εμάς τους κατοίκους».
ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ
Πάντως, αυτό που ζητούν περιβαλλοντικοί Φορείς από την κεντρική εξουσία είναι να κάνει πράξεις ουσίας τους κατά καιρούς Νόμους της για το Περιβάλλον. «Πολλές φορές θεσπίζονται Νόμοι, αλλά στην πράξη δεν εφαρμόζονται» σημειώνουν.
Άλλοι, επικρίνουν την Κυβέρνηση, ότι δεν έχει εφαρμόσει ακόμη το προεκλογικό της σύνθημα περί «πράσινης ανάπτυξης»! «Πού είναι οι ουσιαστικές παρεμβάσεις για το περιβάλλον που υποσχόταν ο κ. Παπανδρέου;» αναρωτιούνται και σημειώνουν, ότι «με τα λόγια ο καθένας μπορεί να οραματίζεται ό, τι θέλει. Οι πράξεις όμως είναι που κάνουν τη διαφορά».
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ NATURA
Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, εισάγεται ένα νέο αυστηρότερο καθεστώς για τις περιοχές Natura, που στην Ήπειρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, καταλαμβάνουν και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες περί τα 300.000 εκτάρια, δηλαδή περίπου 3 εκ. στρέμματα! Το όριο αρτιότητας στις συγκεκριμένες περιοχές αυξάνεται στα δέκα στρέμματα, ενώ καταργούνται οι παρεκκλίσεις και μπαίνει αυστηρό καθεστώς προστασίας, που προβλέπει ποινικές κυρώσεις.
Αυτά περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την βιοποικιλότητα που κατατέθηκε Βουλή από την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη. Επίσης, εισάγεται αυστηρότερο πλαίσιο αδειοδότησης για έργα μέσα σε προστατευόμενες περιοχές (απόλυτης προστασίας, προστασίας της φύσης, εθνικά και περιαστικά πάρκα κ.α), και αποκλείονται οι οχλούσες δραστηριότητες.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Ακόμη, γίνεται ιδιαίτερη μνεία για τους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, που αντιμετωπίζουν όμως πολύ σοβαρά προβλήματα επιβίωσης! Το νομοσχέδιο προβλέπει την δημιουργία ξεχωριστών διευθύνσεων ανά Περιφέρεια που θα έχουν στην ευθύνη τους τις περιοχές αυτές, καθώς κρίνει την λειτουργία των 28 φορέων αναποτελεσματική!
Ουσιαστικά το Υπουργείο θα… εξορθολογήσει τους Φορείς, τους οποίους όμως, στην Ήπειρο, άφησε απροστάτευτους!
Στον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας το ρεύμα έχει κοπεί, οι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες, ενώ τα γραφεία του Φορέα δεν στεγάζονται στο ΚΕΠΑΒΙ, αφού δεν είχε καταβληθεί για πολύ καιρό, το ενοίκιο! Πλέον τα γραφεία βρίσκονται στο Δημαρχείο Παμβώτιδας.
Επίσης, ο Φορέας Διαχείρισης των πάρκων Βίκου- Αώου- Πίνδου είναι ακέφαλος, αφού ο Πρόεδρος κ. Κ. Κασιούμης παραιτήθηκε, τη στιγμή που λεφτά για καύσιμα δεν υπάρχουν και τα τζιπ, που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη του Πάρκου, είναι καθηλωμένα!
«Ακόμη μια απόδειξη, ότι η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει πράξη τα περί πράσινης ανάπτυξης είναι το πώς αντιμετωπίζει τους Φορείς Διαχείρισης. Τους έχει οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση», σχολιάζουν πηγές.
Η ΗΜΕΡΙΔΑ
Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η ημερίδα με θέμα «Βιοποικιλότητα και Παραγωγικότητα στην λίμνη Παμβώτιδα». Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9:30 το πρωί στην αίθουσα «Κάρολος Παπούλιας» και θα μιλήσουν Έλληνες και ξένοι διακεκριμένοι επιστήμονες.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής Τζον Χάλεϊ σημείωσε, ότι η εκδήλωση «αποτελεί ένα βήμα για να δημιουργηθεί καλύτερη σχέση μεταξύ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών με την τοπική κοινωνία. Επίσης, ο ρόλος του Πανεπιστημίου στην κατανόηση όρων, όπως βιοποικιλότητα και παραγωγικότητα είναι μεγάλος».
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Λεονάρδος από το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπογράμμισε, ότι «προσπαθούμε ως Τμήμα να βρισκόμαστε κοντά σε όλα τα Περιβαλλοντικά προβλήματα, να μελετάμε τη Λίμνη, γιατί είναι ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Ελλάδας».
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων -Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών- τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), το ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, μέσω της τοπικής ομάδας της και δύο τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις (Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και Πίνδος Περιβαλλοντική).
Τέλος, έχει προγραμματιστεί μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, όπως έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «τα πουλιά της Λίμνης, σεμινάριο παρατήρησης πουλιών κ.α.