Σπάνια είδη πουλιών στο Δέλτα του Αξιού και τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου

Φορείς διαχείρισης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, Χαλάστρα 2/9/2010

Παρατηρήσεις τριών ειδών σπάνιων πουλιών επιφύλαξε μέχρι τώρα η φθινοπωρινή μετανάστευση για τους λάτρεις των πουλιών στο Εθνικό Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, το οποίο την εποχή αυτή είναι πλημμυρισμένο από χιλιάδες πουλιά που πραγματοποιούν τη στάση τους για τροφή και ξεκούραση.

Κόκκινος Φαλαρόποδας, Φωτογραφία: Οδυσσέας Τζημούλης

Τα πουλιά που μπορεί να δει κανείς αυτή την εποχή στο Εθνικό Πάρκο, οι αρμυρήθρες που ήδη έχουν αρχίσει να κοκκινίζουν για το φθινόπωρο στρώνοντας ένα κόκκινο χαλί στους παράκτιους υγροτόπους και οι ήπιες θερμοκρασίες είναι αρκετοί λόγοι για να βρεθεί κανείς αυτές τις ημέρες στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού και τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, δέκα μόλις λεπτά από την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και στο Δέλτα του Αξιού, του Αλιάκμονα, στις εκβολές του Γαλλικού και τις Αλυκές Κίτρους, όπου το διάστημα αυτό συγκεντρώνονται φλαμίνγκος.

Οι παρατηρήσεις

Τις προηγούμενες ημέρες, εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας παρατήρησαν στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου δύο νεαρά άτομα ερυθρόλαιμων φαλαρόποδων Phalaropus lobatus, να τρέφονται ανάμεσα σε δρεπανοσκαλίδρες, νανοσκαλίδρες, λασποσκαλίδρες, ραβδοσκαλίδρες και άλλα παρυδάτια. Ένα χαρακτηριστικό των φαλαρόποδων είναι ο ξεχωριστός τρόπος με τον οποίο τρέφονται, κάνοντας στροφές γύρω από τον εαυτό τους!

Ρωσότρυγγας, Φωτογραφία: Οδυσσέας Τζημούλης

Εξάλλου, δύο άτομα ρωσότρυγγα Xenus cinereus παρατηρήθηκαν στο παράκτιο τμήμα του Αξιού, πρόκειται για την πρώτη φθινοπωρινή παρατήρηση αυτού του είδους στην ευρύτερη περιοχή. Ο ρωσότρυγγας αναπαράγεται κυρίως στην τάιγκα της Σιβηρίας και είναι χαρακτηριστική η ικανότητά του να πιάνει έντομα με αστραπιαίες κινήσεις. Η συνήθης μεταναστευτική του πορεία περνάει ανάμεσα από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Κασπία, τη δυτική Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

Τέλος, η τελευταία –και πιο σημαντική- καταγραφή, στις 31 Αυγούστου, ήταν ένα άτομο κόκκινου φαλαρόποδα Phalaropus fulicarius, που παρατηρήθηκε μόλις για έκτη φορά στην Ελλάδα. To είδος αυτό αναπαράγεται στην παράκτια τούνδρα των Σκανδιναβικών χωρών και διαχειμάζει στον Ατλαντικό, ανοιχτά της νότιας και δυτικής Αφρικής. Στους κόκκινους φαλαρόποδες οι ρόλοι των φύλλων είναι ανεστραμμένοι, δηλαδή τα θηλυκά έχουν πιο έντονα χρώματα και φιλονικούν για τα αρσενικά, τα οποία κλωσούν και φροντίζουν τους νεοσσούς!

Παρά τις έντονες ανθρωπογενείς πιέσεις που δέχονται, η περιοχή του Καλοχωρίου και το παράκτιο τμήμα του ποταμού Αξιού παραμένουν σημαντικοί πυρήνες βιοποικιλότητας σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο. Η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των πολιτών και των ντόπιων κατοίκων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση και προστασία αυτών των πολύτιμων οικοσυστημάτων!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΦΔ ΔΕΛΤΑ ΞΙΟΥ-ΛΟΥΔΙΑ-ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ
Πληροφορίες: Λία Παπαδράγκα
2310 794811
Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.