Ξεναγήσεις και προβολή ντοκιμαντέρ στο Κέντρο Πληροφόρησης για τη Χλωρίδα του Πάρνωνα στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Loving Μελιτζάzz 2017”

Δελτία Τύπου ΦΔ

Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού προσκαλεί τους επισκέπτες και τους κατοίκους της περιοχής που θα παραβρεθούν στο φεστιβάλ “Loving Μελιτζάzz 2017” στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, να επισκεφθούν το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Χλωρίδα του Πάρνωνα για να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν από κοντά τον φυτικό πλούτο της προστατευόμενης περιοχής του όρους Πάρνωνα και του υγροτόπου Μουστού.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του φετινού Μελιτζάzz στο Λεωνίδιο, το Κέντρο Πληροφόρησης θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από Τετάρτη 05 Ιουλίου έως Κυριακή 09 Ιουλίου, από τις 20:00μ.μ. έως τις 23:00μ.μ. Κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας του, θα πραγματοποιείται περιβαλλοντική ενημέρωση των επισκεπτών από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Τετάρτη 05 Ιουλίου και από ώρα 21:15μ.μ., στον περιβάλλοντα χώρο του κέντρου, πρόκειται να προβληθούν τρεις ταινίες-ντοκιμαντέρ του Φορέα Διαχείρισης σε σκηνοθεσία Στέλιου Χαραλαμπόπουλου:

21:15-21:30 / 15λεπτη ταινία με τίτλο «Από αλάτι και χιόνι» με αναφορά στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, τη βιοποικιλότητα και το καθεστώς προστασίας της. Προβάλλονται πληροφορίες για το σύνολο της προστατευόμενης περιοχής, το επιστημονικό έργο και τις δραστηριότητες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υλοποιούνται από τον Φορέα Διαχείρισης. Παράλληλα αναδεικνύεται η λειτουργία των τριών κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και η συμβολή τους στην προσπάθεια προστασίας και διατήρησης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

21:35 – 21:50 / 15λεπτη ταινία με τίτλο «Από την αυγή των ιστορικών χρόνων» με αναφορά στα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής, στη μυθολογία, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μοναστήρια της περιοχής. Μέσω της ταινίας, γίνεται ορατή η συνύπαρξη μνημείων της ανθρώπινης δραστηριότητας και του φυσικού περιβάλλοντος, η μακραίωνη πορεία της περιοχής από τους μυθολογικούς χρόνους μέχρι σήμερα. Μοναστήρια και εκκλησίες παρουσιάζονται μέσα από μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης, κάτι που τεκμηριώνει το αδιάπτωτο και συνεχές της λειτουργίας τους.

21:55 – 22:10 / 15λεπτη ταινία με τίτλο «Από Άνοιξη Χειμώνα» με αναφορά στις ανθρώπινες δραστηριότητες και τον οικοτουρισμό της περιοχής. Αντικείμενο της ταινίας είναι οι παραγωγικές δραστηριότητες, τα παραδοσιακά επαγγέλματα που σώζονται έως τις μέρες μας, οι γιορτές και τα πανηγύρια, καθώς και οι δράσεις που αφορούν στον οικοτουρισμό.

Οι εργασίες αποκατάστασης του πρώην Δημοτικού Σχολείου Βασκίνας ολοκληρώθηκαν το 2016 και είχαν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση, επισκευή και ανάδειξη των παραδοσιακών χαρακτηριστικών του κτίσματος. Το κτήριο, το οποίο αποτελεί τυπικό παράδειγμα αστικής διώροφης κατοικίας της εμπορικής ακμής του τέλους του 19ου αιώνα που συναντάται στο Λεωνίδιο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, φιλοξενεί σήμερα μία από τις τέσσερις υποδομές περιβαλλοντικής ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης (συμπληρώνει τους υφιστάμενους χώρους των κέντρων ενημέρωσης στο Άστρος, στον Άγιο Πέτρο και στην Καστάνιτσα Αρκαδίας), όπου προβάλλεται με σύγχρονο τρόπο η επιστημονική πληροφορία για την σημαντική χλωρίδα της οροσειράς του Πάρνωνα.

Ο εκθεσιακός χώρος περιλαμβάνει εκθεματικές επιφάνειες και εποπτικό υλικό με σχολιασμό των εκθεμάτων, προθήκες, φωτογραφίες, αναπαραστάσεις και διοράματα, όλα σχετικά με το θεματικό πεδίο του κέντρου. Στον περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος συνδυάζεται αρμονικά με τη φυσική χλωρίδα του οικισμού αλλά και της προστατευόμενης περιοχής γενικότερα, έχουν γίνει φυτεύσεις διαφόρων δενδροκομικών, ανθοκομικών, καλλωπιστικών και αρωματικών φυτών με γνώμονα την ανάδειξη της τοπικής βλάστησης.

Περισσότερα για το φετινό φεστιβάλ “Loving Μελιτζάzz 2017”, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα http://www.melitzazz.gr/ όπως και  πληροφορίες για το περιεχόμενο των τριών ταινιών – ντοκιμαντέρ του Φορέα Διαχείρισης http://www.melitzazz.gr/5648/uncategorized/kentro-pliroforisis-leonidiou-gia-ti-chlorida-tou-parnona/

rsz_ΚΠΧΠ_Λεωνιδίου

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.