Οι φοιτητές της Ομάδας Φίλων Κήπου Φοίνικα, του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και οι καθηγητές τους Κ. Θεοδωρόπουλος και Ε. Ελευθεριάδου, στο πλαίσιο διήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής, επισκέφθηκαν την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού και τον Φορέα Διαχείρισης, του οποίου η έδρα βρίσκεται στην Αμφίκλεια του Νομού Φθιώτιδας.
Το Σάββατο 28 Απριλίου 2017 έγινε η υποδοχή των φοιτητών και των καθηγητών τους στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού (ΦΔΕΔΠ). Η Πρόεδρος του ΔΣ του ΦΔΕΔΠ κ. Θέκλα Τσιτσώνη παρουσίασε τους στόχους του Φορέα και τις δράσεις του ενώ το επιστημονικό προσωπικό του ΦΔΕΔΠ με μια σειρά στοχευμένων διαλέξεων, ως ακολούθως, ενημέρωσε τους φοιτητές για τα αποτελέσματα του έργου “Παρακολούθηση Τύπων Οικοτόπων και Ειδών”:
- Λαναρά Θεοδώρα, Δασολόγος MSc, υπεύθυνη Τμήματος Προστασίας & Διαχείρισης ΦΔΕΔΠ. Θέμα: “Τύποι Οικοτόπων στην Προστατευόμενη Περιοχή Παρνασσού”. Παρουσιάστηκαν οι τύποι οικοτόπων του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΕ καθώς και οι εθνικής σημασίας τύποι οικοτόπων, που έχουν καταγραφεί στην προστατευόμενη περιοχή του Παρνασσού
- Μαργαριτοπούλου Βασιλική, Βιολόγος MSc. υπεύθυνη του Βοτανικού Κήπου του Φορέα. Θέμα: “Ζώνες Βλάστησης και Πανίδα στον Παρνασσό”. Παρουσιάστηκαν τα είδη προτεραιότητας της πανίδας και ορνιθοπανίδας των Οδηγιών 92/43/ΕΕ και 79/409/ΕΕ, τα οποία έχουν καταγραφεί στην προστατευόμενη περιοχή του Παρνασσού ανά Ζώνη Βλάστησης,
- Βαρβαρήγος Γεώργιος, Δασοπόνος MSc, υπεύθυνος Τμήματος Πληροφόρησης Ενημέρωσης και Δημοσιότητας. Θέμα: “Χλωρίδα Παρνασσού – Συνθήκες Σχηματισμού, Ενδημισμός, Επιστημονική Παρακολούθηση”. Παρουσιάστηκαν οι ιδιαίτερες συνθήκες του Παρνασσού, οι οποίες οδήγησαν στη μεγάλη βιοποικιλότητα των ειδών χλωρίδας, τα φαινόμενα ενδημισμού και τα είδη χλωρίδας της Οδηγίας 92/43/ΕΕ τα οποία έχουν καταγραφεί στην προστατευόμενη περιοχή του Παρνασσού.
Στο τέλος της ενημέρωσης διανεμήθηκαν στους φοιτητές ενημερωτικά έντυπα (χάρτες, εγχειρίδια, κ.λπ.)
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με περιήγηση στο Βοτανικό Κήπο του Φορέα και ακολούθησε μετάβαση των φοιτητών στην προστατευόμενη περιοχή του Παρνασσού για γνωριμία με τους ακόλουθους τύπους οικοτόπων και εντοπισμό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που τους προσδιορίζουν:
- (Υπο)μεσογειακά πευκοδάση με ενδημικά μαυρόπευκα (9530)
- Δάση ελληνικής ελάτης (Abies cephalonica) (951B),
- Ενδημικά ορεινά μεσογειακά χέρσα εδάφη με ακανθώδεις θάμνους (4090),
- Ψευδοστέπα με αγρωστώδη και μονοετή φυτά της Thero – Brachypodietea (6220)
Την Κυριακή 29 Απριλίου 2017, η εκπαιδευτική εκδρομή περιελάμβανε πεζοπορική διαδρομή στο μονοπάτι που οδηγεί από τους Δελφούς στο σπήλαιο Κωρύκειο Άντρο, το οποίο έχει περιληφθεί στο Πρόγραμμα “Medimont Parks” όπου καταγράφονται ενδιαφέροντα μονοπάτια των Εθνικών Πάρκων της Μεσογείου. Με τη συγκέντρωση όλων στην είσοδο του σπουδαίου αυτού σπηλαίου, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τα στελέχη του ΦΔΕΔΠ για τις συνθήκες σχηματισμού του Όρους Παρνασσός, τους καρστικούς σχηματισμούς, τη δημιουργία του σπηλαίου και την τήρηση ορισμένων κανόνων ορθής συμπεριφοράς κατά την περιήγηση στο εσωτερικό του, ώστε να μην ενοχληθούν οι μόνιμοι κάτοικοι του (χειρόπτερα, ασπόνδυλα).
Η εκπαιδευτική εκδρομή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη των φοιτητών στο Μουσείο Άρτου της Αμφίκλειας.