Με τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2016-17, ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας (Φ.Δ.Λ.Π.), θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές που συμμετείχαν στα προγράμματα ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης που πραγματοποιήθηκαν τόσο στις υποδομές του Φορέα (Πάρκο Ερμηνείας Οικοσυστήματος και Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας), όσο και στα σχολεία αλλά και σε άλλους χώρους.
Η Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση αποτελεί βασική αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας. Στόχος αυτών των δράσεων είναι να ευαισθητοποιήσει τους νέους και σταδιακά να επηρεάσει τις στάσεις και τις συμπεριφορές τους απέναντι στο περιβάλλον και ειδικότερα στο οικοσύστημα της λίμνης, συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότερη προστασία της.
Κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων οι μαθητές εξοικειώθηκαν με έννοιες όπως Προστατευόμενες Περιοχές, οικοσύστημα, βιοποικιλότητα, κύκλος νερού, προστασία και διαχείριση, φαινόμενο του ευτροφισμού, αειφορική διαχείριση, ενημερώθηκαν για τις πολλαπλές αξίες της Λίμνης Παμβώτιδας (βιολογική, αλιευτική, αρδευτική, αναψυχής, εκπαιδευτική, επιστημονική, αντιπλημμυρική, κ.ά.) καθώς και για τις αρμοδιότητες και το έργο του Φ.Δ.Λ.Π. Επιπλέον στην ενημέρωση σχολικών ομάδων εντάχθηκαν ποικίλες δραστηριότητες πεδίου, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο παιδί να αποδράσει από τους κλειστούς χώρους του σχολείου, του σπιτιού, των δραστηριοτήτων και να έρθει σε επαφή με τη φύση, με το φυσικό περιβάλλον. Έτσι τα παιδιά ακολούθησαν περιβαλλοντικά μονοπάτια, παρατήρησαν τη χλωρίδα και την πανίδα, τα τοπία της λίμνης, χρησιμοποίησαν τις αισθήσεις τους, έπαιξαν, δημιούργησαν και ταυτόχρονα ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν για το οικοσύστημα της λίμνης και για το πως μπορούν τα ίδια να συμβάλλουν στην προστασία του.
Συνολικά ενημερώθηκαν 2720 μαθητές με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους από 55 σχολεία της Ελλάδας. Με πολλά από τα σχολεία του νομού Ιωαννίνων υπήρξε διαρκής συνεργασία στη σχολική περίοδο, ώστε μέσα από διαδοχικές επισκέψεις και δραστηριότητες να εμπεδωθούν καλύτερα οι έννοιες και να επιτευχθεί η απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι ενημερώσεις και ξεναγήσεις στο Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας (στο νησί Ιωαννίνων) και στο Πάρκο Ερμηνείας Οικοσυστήματος πραγματοποιήθηκαν σε μικρές ομάδες των 20 περίπου ατόμων για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Επιπλέον, ο Φορέας πραγματοποίησε προγραμματισμένες ενημερώσεις στα σχολεία σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και σε άλλους χώρους με αφορμή κάποιες εκδηλώσεις.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας πρόβαλλε την κινητή του έκθεση με θέμα τη βιοποικιλότητα της λίμνης και τις δράσεις του φορέα από την Πέμπτη 02/02/2017 έως και την Τετάρτη 08/02/2017 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν δράσεις ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης σχολικών ομάδων αλλά και πολιτών ή επισκεπτών.
Σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τις Σχολικές Δραστηριότητες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, ο Φ.Δ.Λ.Π. διοργάνωσε από την Δευτέρα 13 Μαρτίου έως και την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017, τα «Χελιδονίσματα 2017» σε 10 σχολεία, με ενημέρωση των μαθητών για τα είδη των χελιδονιών στην Ελλάδα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τα βοηθήσουμε. Οι δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν με κατασκευή χελιδονοφωλιών από πηλό. Ενημερώθηκαν 430 μαθητές και κατασκευάστηκαν 72 χελιδονοφωλιές από φυσικό πηλό.
Σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Υ.Α.Ι., στο πλαίσιο των δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2017, την Πέμπτη 8 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί Ιωαννίνων. Συμμετείχαν περίπου 150 μαθητές οι οποίοι πέρασαν από 4 σταθμούς δραστηριοτήτων με επίκεντρο των δράσεων το νερό. Οι ομάδες μαθητών επισκέφτηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας του Φ.Δ.Λ.Π. ενημερώθηκαν για την αξίες που προσφέρει το νερό και η λίμνη στον άνθρωπο, για τη βιοποικιλότητα της περιοχής και την ανάγκη προστασίας του οικοσυστήματος. Επιπλέον, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το τοπίο και τη βιοποικιλότητα της περιοχής με κιάλια και τηλεσκόπιο.
Επίσης ο Φ.Δ.Λ.Π. συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και δρω», μία ολοκληρωμένη εκπαιδευτική δράση, εγκεκριμένη από το ΥΠΕΘ, την Τετάρτη 24 Απριλίου στο Ιτς Καλέ. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές στα προβλήματα του κοινωνικού συνόλου και να τους ωθήσει να αναλάβουν εθελοντικές δράσεις οι οποίες θα συμβάλουν στην άμβλυνσή τους. Συνολικά συμμετείχαν ομάδες από 10 σχολεία (περίπου 160 μαθητές συνολικά) και μαζί με μαθητές από την ΕΛΕΠΑΠ περνώντας από διαφορετικούς σταθμούς δραστηριοτήτων, έπαιξαν και ενημερώθηκαν για τη σημασία του εθελοντισμού και της αλληλεγύης.
Τέλος, πέρα από τις οργανωμένες ενημερώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε σχολικές ομάδες, ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, στα Παλιά Σφαγεία διοργάνωσε την «Γιορτή Πουλιών»: Προστατεύουμε τα μεταναστευτικά πουλιά και τους βιοτόπους τους», ανοιχτή εκδήλωση για παιδιά κάθε ηλικίας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 400 άτομα:
Η εκδήλωση περιλάμβανε τη θεατρική παράσταση “Η πουπουλένια Πριγκίπισσα” από την ομάδα εφήβων του ΔΗΠΕΘΕ, έκθεση ζωγραφικής από το διαγωνισμό για παιδιά “Ζωγράφισε το δικό σου μεταναστευτικό πουλί στο δύσκολο και μακρύ ταξίδι του”, παιδικά εργαστήρια (μάσκες πουλιών, δραστηριότητες χειροτεχνίας-ζωγραφικής με θέμα τα πουλιά, κατασκευή μολυβοθήκης με θέμα τη βιοποικιλότητα), περιβαλλοντικά παιχνίδια (τροφική αλυσίδα, παιχνίδι γνώσεων για τα μεταναστευτικά πουλιά, η λίμνη επι-κεφαλής, διασχίζω τη Λίμνη), παρατήρηση πουλιών με τηλεσκόπιο και κιάλια, αλλά και παρουσίαση για τη μετανάστευση.
Υπενθυμίζουμε ότι το Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας και το Πάρκο Ερμηνείας Οικοσυστήματος Λίμνης Παμβώτιδας λειτουργούν όλο το χρόνο για το ευρύ κοινό, και σας προσκαλούμε να τα επισκεφτείτε και κατά την περίοδο του Καλοκαιριού!
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Φ.Δ. (www.lakepamvotis.gr) και στο facebook του Φορέα, ή να επικοινωνήσετε στο 2651021834.