Ημέρα Ακτών, ΦΔ Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας

Δελτία Τύπου ΦΔ

Πόρτο Λάγος 24/10/2011 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΔ Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας

Στις 24 Οκτωβρίου 2011, όπως κάθε χρόνο, εορτάζεται η «Ημέρα Ακτών» που είναι το κύριο γεγονός της εκστρατείας ενημέρωσης για την αξία των ακτών και της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης (ΟΔΠΖ) ως μέσο για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης των ακτών μας. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη συμμετοχή όλων των σχετιζόμενων φορέων, πανεπιστημίων, ερευνητικών ινστιτούτων, ΜΚΟ, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τοπικούς φορείς, ώστε να ενισχύσει το ενδιαφέρον σχετικά με τις απειλές στις οποίες είναι εκτεθειμένες οι παράκτιες περιοχές.

Παρόλο που είναι σχετικά μικρές σε έκταση, οι παράκτιες ζώνες χαρακτηρίζονται ως το πολυτιμότερο τμήμα των εθνικών εδαφών στις περισσότερες Μεσογειακές χώρες και παγκοσμίως. Σύμφωνα με την έκθεση Blue Plan σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη στη Μεσόγειο, οι Παράκτιες περιοχές, οι οποίες καταλαμβάνουν το 12% των εθνικών εδαφών, κατοικούνται από το 33% του πληθυσμού. Ο πληθυσμός της Μεσογείου αποτελεί περίπου το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ η Μεσόγειος αποτελεί τον προορισμό σχεδόν για το ένα τρίτο του παγκόσμιου τουρισμού. Σήμερα πλέον υπάρχει η αντίληψη σε όλη τη Μεσόγειο ότι η ανάπτυξη, όπως γίνεται σήμερα στις παράκτιες περιοχές, είναι μη αειφορική. Οι κάτοικοι της Μεσογείου αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τους φυσικούς πόρους, να χτίζουν τις παράκτιες περιοχές και να αναπτύσσουν βιομηχανίες, κυρίως τουριστικές, χωρίς την ύπαρξη ενός επαρκούς ολοκληρωμένου σχεδιαστικού πλαισίου.

Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης περιλαμβάνει ακτές με παρόμοια προβλήματα, αλλά και άλλα προβλήματα στα οποία συμβάλλουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα έργα. Συγκεκριμένα στην περιοχή του Δέλτα Νέστου, και ειδικά στην ανατολική πλευρά του Κόλπου Καβάλας εντοπίζονται πολλά προβλήματα που σχετίζονται με τη διάβρωση των ακτών. Η διάβρωση ήδη έχει έντονες επιπτώσεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στις ανθρώπινες δραστηριότητες και κατασκευές. Εντονότερο είναι το φαινόμενο στις λουρονησίδες που χωρίζουν τις λιμνοθάλασσες από τη θάλασσα, των οποίων το πλάτος έχει μειωθεί πάρα πολύ την τελευταία 30ετία, αλλά και σε περιοχές κοντά στην εκβολή του ποταμού Νέστου. Και στις δυο περιπτώσεις η διατήρηση κατασκευών, όπως τα εσοδευτικά στόμια των λιμνοθαλασσών, μικρές οδικές γέφυρες κλπ, γίνεται με πρόχειρο τρόπο, με ακατάλληλα υλικά (υπολείμματα λατομείων μαρμάρου) και χωρίς κανένα σχεδιασμό με αποτέλεσμα τη συνεχή επέκταση της διάβρωσης.

Η σοβαρότητα όσων διακυβεύονται στην περιοχή της Μεσογείου, ενθάρρυνε πολλές Μεσογειακές χώρες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία «Ημέρα Ακτών», ως μέσο προώθησης ενός διαφορετικού οράματος για το μέλλον των ακτών, ακτές οι οποίες είναι παραγωγικές, ποικιλόμορφες, ξεχωριστές, ελκυστικές και πρέπει να είναι και υγιείς. Έτσι πραγματοποιούνται εκστρατείες καθαρισμού των παραλιών, προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης νέων μαθητών, ερασιτεχνικοί αγώνες καγιάκ και ομάδες εργασίας είναι μερικά παραδείγματα των όσων γίνονται τα τελευταία χρόνια για να ενισχύσουν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις απειλές των παράκτιων περιοχών.

Από το Γραφείο Τύπου
ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ
67063 ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ
ΤΗΛ. 25410/96646 ΦΑΞ 25410/96924
Εmail:fdnesism@otenet.gr
www.epamath.gr
Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.