Για 2η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα δακτυλιώσεων νεοσσών Λευκών Πελαργών στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης του Λευκού Πελαργού Ciconia ciconia στο πλαίσιο της πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Α.ΜΑ.Θ.» που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» – ΕΠΠΕΡΑΑ.
Οι δακτυλιώσεις πραγματοποιήθηκαν, όπως και την περυσινή χρονιά, σε συνέχεια της συνεργασίας του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας με την κα Εύα Στετς, δακτυλιώτρια και εκπρόσωπο του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης, η οποία συντόνισε και φέτος την όλη προσπάθεια, παρέχοντας την τεχνογνωσία αλλά και τα δακτυλίδια τύπου ELSA που χρησιμοποιήθηκαν.
Εντός τεσσάρων ημερών (9/6, 11/6, 17/6 και 18/6/2013) καλύφθηκαν συνολικά 6 οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή του ΕΠ ΑΜΑΘ, με δακτυλιώσεις και ελέγχους σε 59 φωλιές Πελαργών και συνολικό αριθμό δακτυλιωμένων νεοσσών για το 2013, 190 μικρά πελαργάκια!
Συγκεκριμένα, στο κεντρικό τμήμα του ΕΠΑΜΑΘ και την ΠΕ Ξάνθης δακτυλιώθηκαν 29 νεοσσοί πελαργοί στα Βαφέϊκα, 44 στη Γενισσέα και 30 στα Μάγγανα, ενώ στην δυτική πλευρά του ΕΠ και στην ΠΕ Καβάλας δακτυλιώθηκαν 38 νεοσσοί στο Ποντολίβαδο, 11 στο Αγίασμα και 38 στο Ερατεινό.
Η φετινή χρονιά εκτός από τον τεράστιας σημασίας σημαντικό αριθμό δακτυλιώσεων, μας επιφύλασσε και άλλου είδους εκπλήξεις, καθώς για πρώτη φορά στην περιοχή μας, έγινε δακτυλίωση σε φωλιά με έξι νεοσσούς, γεγονός σχετικά σπάνιο ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα η πλειοψηφία των φωλιών στις οποίες πραγματοποιήθηκαν δακτυλιώσεις, φιλοξενούσαν πάνω από 4-5 μικρά. Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν την πολύ καλή φετινή κατάσταση του αναπαραγόμενου πληθυσμού του Λευκού Πελαργού στην περιοχή μας, η οποία ενισχύθηκε φέτος από τις ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες κατά την άφιξη των Πελαργών την άνοιξη.
Όλο αυτό το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την υποστήριξη των κ. Βασίλη Σαρρή, Διευθυντή Τεχνικής Υπηρεσίας ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης, κ. Σάββα Τακίδη, Διευθυντή Τεχνικής Υπηρεσίας ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας, κ. Κώστα Ισαακίδη, Προϊστάμενου Τεχνικής Υπηρεσίας ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας, κ. Ανδρέα Τοτόση, Προϊστάμενου Τεχνικής Υπηρεσίας ΔΕΔΔΗΕ Χρυσούπολης που παρείχαν τα καλαθοφόρα οχήματα και τους τεχνικούς εναερίων δικτύων, καθώς και του κ. Γιάννη Δαλακούρα, Αντιδημάρχου του Δήμου Αβδήρων που παρείχε το καλαθοφόρο όχημα και τον χειριστή, του κ. Άρη Χρηστίδη, μέλους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας αλλά και την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών και φίλων του Φορέα Διαχείρισης του ΕΠ ΑΜΑΘ.
Καλές επανευρέσεις δακτυλιωμένων πελαργών!