Χελιδονίσματα στον Όλυμπο

Δελτία Τύπου ΦΔ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα τα «Χελιδονίσματα» που διοργανώθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την συμμετοχή των μαθητών των δημοτικών σχολείων και του γυμνασίου Λιτοχώρου στον προαύλιο χώρο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας) στο Λιτόχωρο, την Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014.

Τα χελιδονίσματα είναι μία μεγάλη χαρούμενη εκδήλωση, η οποία αποτελεί ένα καλωσόρισμα στην άνοιξη και τα χελιδόνια. Πρόκειται για ένα ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα κάθε Άνοιξη, στα τέλη Μαρτίου, σε διάφορες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, τόσο για τις σχολικές ομάδες όσο και για το ευρύτερο κοινό.

Σκοπός των «Χελιδονισμάτων» είναι μικροί και μεγάλοι και ειδικά τα παιδιά να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν για το δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης των πτηνών και πιο συγκεκριμένα για το μακρύ ταξίδι των χελιδονιών, για τον ερχομό τους αλλά και να τα βοηθήσουν φτιάχνοντας τους, φωλιές από πηλό!

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 170 μαθητές (μαζί με τους συνοδούς δασκάλους και τους καθηγητές) και αφού ενημερώθηκαν από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου για τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, για τα χελιδόνια, αλλά και για τα άλλα είδη πτηνών που απαντώνται στην περιοχή, καθοδήγησαν και βοήθησαν τους μαθητές να κατασκευάσουν φωλιές από πηλό. Ο κάθε μαθητής έφτιαξε τη δική του φωλιά με πολύ κέφι, χαρά, ενθουσιασμό και φαντασία!

Στο τέλος της εκδήλωσης φεύγοντας το κάθε παιδί πήρε μαζί του τη φωλιά που έφτιαξε, με σκοπό όταν στεγνώσει να την τοποθετήσει σε κάποιο προφυλαγμένο μέρος του σχολείου ή του σπιτιού του, βοηθώντας έτσι τους φτερωτούς επισκέπτες.

Οι μαθητές έφυγαν με ζωγραφισμένα χαμόγελα στα πρόσωπά τους αποδεικνύοντας ότι πέρασαν πολύ όμορφα, βιώνοντας μία καινούργια δραστηριότητα και επιβεβαιώνοντας ότι η χαρά της δημιουργίας είναι ένα υπέροχο συναίσθημα!

Κατασκευές, δημιουργίες, παιχνίδι και περιβαλλοντική ενημέρωση μπορούν όλα μαζί να συνδυαστούν με σκοπό την ευαισθητοποίηση για τις προστατευόμενες περιοχές.

Η πραγματοποίηση τέτοιων δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, που αποτελεί και βασική επιδίωξη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, δίνει ένα σημαντικό κίνητρο στους μαθητές, που είναι το μέλλον της κοινωνίας μας, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον φυσικό πλούτο του τόπου μας και κατ’ επέκταση να φροντίσουν για την προστασία του.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ιδρύθηκε το έτος 2002 με το Ν. 3044/2002 και άρχισε να λειτουργεί το 2003. Διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο όπου εκπροσωπούνται Φορείς της Κεντρικής Διοίκησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας. Οι αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου καθορίζονται από το άρθρο 15 του Ν. 2742/99 και μεταξύ άλλων είναι: η ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού σε θέματα διαχείρισης και προστασίας των περιοχής, η συστηματική παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων της προστατευόμενης περιοχής κ.α. Τα γραφεία του Φορέα βρίσκονται στο υπό διαμόρφωση Κέντρο Πληροφόρησης Ολύμπου (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας), στο Λιτόχωρο.

Η στήριξη της λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του, είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα «Χελιδονίσματα» και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στο τηλέφωνο 23520 – 83000 και στην ιστοσελίδα του Φορέα: www.olympusfd.gr

 

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.