Με επιτυχία δακτυλιώθηκαν στις 16/06, για πρώτη φορά 20 μικροί νεοσσοί πελαργών (Ciconia ciconia) σε 5 φωλιές των προστατευόμενων περιοχών (Νεοχώρι, Λεσίνι, Πεντάλοφος) του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.
Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου μαζί με τα στελέχη του (κ. Κασβίκης – Υπεύθυνος του Τμήματος Επόπτευσης- Φύλαξης & Εφαρμογών Διαχείρισης , κ. Παλαιός – Επόπτης & Φύλακας του Φορέα) ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της κ. Εύας Stets (μέλος του Ελληνικού κέντρου Δακτυλίωσης & μέλος της Επιστημονικής Ομάδας μελέτης λευκού πελαργού) προκειμένου να συνεργαστεί και να υλοποιηθεί συνολικά η σχετική δράση. Οι νεοσσοί λαμβάνονταν από τη κάθε φωλιά με πλήρως ασφαλή και ανώδυνη μέθοδο που χρησιμοποιείται διεθνώς, δακτυλιώνονταν στο έδαφος και ξανατοποθετούνταν αμέσως στη φωλιά. Η διαδικασία διαρκούσε από 5 – 15 λεπτά (αναλόγως του πλήθους των νεοσσών) και οι γονείς ξαναεπιστρέφαν αμέσως. Για την επίτευξη του ως άνω σκοπού έλαβαν επίσης μέρος στην όλη ομάδα οι: κ. Μαμάσης (Περιβαλλοντολόγος), Ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου (κ. Νούλας, κ. Γκανιάτσου), Εθελοντές – ΙBA Caretaker (κ. Πατερέκας, κ. Καλλούτση, κ. Ματζουράτου, κ. Κουτσαύτης) τους οποίους και τους ευχαριστούμε. Φυσικά δεν θα πρέπει να παραληφθεί η αναγκαία υποστήριξη της ΔΕΔΔΗΕ Μεσολογγίου με την παροχή τεχνικού προσωπικού και σχετικού καλαθοφόρου.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα την ευαισθητοποίηση των κατοίκων στις ανωτέρω περιοχές που φωλιάζει κυρίως αυτό το ξεχωριστό είδος και συμμετείχαν μαζί μας θέλοντας συνεχώς να ενημερωθούν.
Τέλος, οι εργασίες πεδίου έληξαν με την επίσκεψη στο κέντρο πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης όπου ο Πρόεδρος του Φορέα (κ. Περγαντής) υποδέχτηκε την όλη ομάδα και ακολούθως ο Συντονιστής (κ. Σελιμάς) ενημέρωσε για την λειτουργία του Εθνικού Πάρκου με την παροχή έντυπου και ψηφιακού υλικού.
Ραντεβού του χρόνου ξανά!!!