Ο γνωστός ελληνικός πελαργός Silvio

Δελτία Τύπου ΦΔ

Η  μετανάστευση  πουλιών μέσω των δορυφορικών πομπών πάντα είναι συναρπαστική – ειδικά όταν πριν λίγα χρόνια το πουλί είχε «φύγει» από τα χέρια σου…

Έτσι γίνεται και με τον δικό μας Silvio (Silvia), όπου σε συνεργασία του ΦΔ Δέλτα Έβρου με το Max Planck Institute δακτυλιώθηκε τον Ιούλιο του 2013 σαν νεοσσός και απέκτησε πομπό, και μπορούμε να παρακολουθούμε τα μακρινά του ταξίδια.

Φέτος, προς το τέλος Αύγουστου (μετά την καλοκαιρινή παραμονή στην Τουρκία) – ο Silvio έφτασε στο Σινά της Αιγύπτου στις 22.08.2015 και κατευθύνθηκε προς το Σαρμ Ελ Σέιχ στις  24.08.2015. Όπως καταφέραμε να μάθουμε την ίδια περίοδο και στην ίδια περιοχή παρέμεναν πάνω από 10 000 πελαργοί για αρκετές μέρες.

Οι φίλοι μας από την Αίγυπτο ( Marjo Glerum και Hashim Morsy), που παρατηρούν πουλιά στην περιοχή προσπάθησαν για αρκετές μέρες να εντοπίσουν τον Silvio για να τον φωτογραφήσουν.  Δυστυχώς δεν στάθηκαν τυχεροί … ο Silvio τους «έπαιζε παιχνίδια» γιατί πάντα τύχαινε ο πελαργός μας να πετούσε πιο μακριά από το σημείο που ήταν ο παρατηρητής.  Το μόνο που μπορούμε να δούμε στις φωτο είναι το μέρος που βρισκόταν ο πελαργός – κάπου μέσα εκεί –  με χιλιάδες άλλους πελαργούς από όλο τον κόσμο.

Εδώ όμως πρέπει να σημειωθεί ότι οι κόποι των παρατηρητών στη Αίγυπτο δεν πήγαν χαμένοι…  Το ψάξιμο του ελληνικού πελαργού έφερε αρκετές πληροφορείς με αποτέλεσμα να διαβαστούν δακτυλίδια από πολλές  χώρες, όπως Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία και Λευκορωσία. Μάλιστα στη Λευκορωσία ο ελληνικός πελαργός (αν και δεν εντοπίστηκε) έγινε πολύ γνωστός . Θεωρώντας ότι ο «Λευκορώσος» διαβάστηκε χάριν στο ψάξιμο του Silvio, στη Λευκορωσία έγραψαν αρκετές εφημερίδες και μίλησαν στην τηλεόραση, με ευγνωμοσύνη, για τον ελληνικό πελαργό!

Ο Silvio όμως κράτησε την «στάση» του και δεν «φάνηκε»  για ένα μήνα και τέλος «αποφάσισε» να φύγει από το Σινά. Πέταξε στις 22.09.2015 πάνω από του Σουέζ  με πτήση πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα και την ιδία μέρα έφτασε κοντά στο Λούξορ. Συνέχισε την άλλη μέρα (23.09.2015) φτάνοντας στο Νείλο, κοντά στο Ασουάν.  Λίγες μέρες μετά ο πομπός του δεν έδινε σήμα (αναμενόμενο κάποιες φορες).  Αλλα στις 28.09.2015 το νέο σήμα του Silvio μας έδειξε θέση του στο Τσαντ – κοντά στα σύνορα με το Σουδάν – 1550 χιλιόμετρα μακριά από το τελευταίο σημείο παραμονής!

Έτσι ο πελαργός μας συνεχίζει το δικό του ταξίδι και σίγουρα με αυτόν και οι άλλοι πελαργοί από πολλές χώρες. Ας έχουν καλό χειμώνα και καλή επιστροφή!

Τις συναρπαστικές μετακινήσεις του Silvio μπορούμε να τις παρακολουθούμε στη σελίδα του ΦΔ Δέλτα Έβρου εδώ:  http://www.evros-delta.gr/map.html

7a6409a35f8223f856dc99651cb33cb1_M

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.