Διημερίδα του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού με θέμα την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού

Δελτία Τύπου ΦΔ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διημερίδα με θέμα: «Ανάπτυξη μορφών θεματικού τουρισμού στα Εθνικά Πάρκα της Ηπείρου», που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού στην Πρέβεζα, σε συνεργασία με τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της Ηπείρου, στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού», που έχει ενταχθεί στο Ε.Π. «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» (Άξονας 9: “Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας”) του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Πρέβεζας, σύσκεψη εργασίας με τη συμμετοχή των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της Ηπείρου, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων από Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, εκπροσώπων της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου καθώς και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης. Κύριο αντικείμενο της συζήτησης ήταν η προσέγγιση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών με την αύξηση της επισκεψιμότητάς τους και την ανάπτυξη μορφών θεματικού τουρισμού.

Την επομένη της σύσκεψης εργασίας, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015 το πρωί στη Θεοφάνειο αίθουσα πραγματοποιήθηκε η ημερίδα. Βασικός στόχος ήταν η ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου αναφορικά με την αξιοποίηση «ειδικών» μορφών τουρισμού για την περιβαλλοντική προστασία, την οικονομική ευημερία και τη συνεξέλιξη των ανθρωπογενών και φυσικών οικοσυστημάτων της Ηπείρου. Την ημερίδα χαιρέτισε ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη ύπαρξης συντονισμένης δράσης όλων των φορέων για την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση του Αμβρακικού κόλπου.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, κ. Ευστράτιος Ιωάννου, ο οποίος ανέφερε ότι η Ήπειρος, παρά τις φυσικές και πολιτιστικές ομορφιές της, δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό πρώτης επιλογής και για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Ηπείρου προέβη σε μια καινοτόμο πρόταση που έχει τίτλο: «Δρόμοι των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου». Μέσα από το έργο αυτό και με αρωγούς τους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, αναμένεται αναπτυξιακό όφελος για τον τουρισμό στην Ήπειρο.

Στη συνέχεια, η κα Ουρανία Ματσούκα, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, παρουσίασε την εισήγησή της με τίτλο: «Αθλητικές δραστηριότητες αναψυχής σε προστατευόμενες περιοχές». Αρχικά έγινε αναφορά στις έννοιες του οικοτουρισμού και του τουρισμού περιπέτειας και στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις φυσιολατρικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στις προστατευόμενες περιοχές της Ηπείρου. Η κα Ματσούκα τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη στον οικοτουριστικό σχεδιασμό να συμπεριλαμβάνονται και τα άτομα με κινητική αναπηρία, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε ο οικοτουρισμός πρέπει να αφορά όλους.

Ακολούθησε η εισήγηση της κα Ναταλί Δολόγλου, Βιολόγου και Ερευνήτριας στο Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) του Ε.Μ.Π. για το ρόλο του τουρισμού στην ολοκληρωμένη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών. Η κα Δολόγλου πρότεινε την ύπαρξη μιας ήπιας ανάπτυξης του τουρισμού προκειμένου να προστατευθούν τα Εθνικά Πάρκα. Αναφερόμενη στον αγροτουρισμό δήλωσε ότι τα Εθνικά Πάρκα και οι προστατευόμενες περιοχές της Ηπείρου διαθέτουν τα χαρακτηριστικά για αυθεντική αγροτουριστική φιλοξενία, υστερούν ωστόσο σε παροχή οργανωμένων βιωματικών εμπειριών.

Η κα Sarah Faulwetter, Θαλάσσιος Βιολόγος, με την εισήγησή της με τίτλο «Citizen Science», αναφέρθηκε στους τρόπους που ερασιτέχνες ή μη επαγγελματίες επιστήμονες μπορούν να συμβάλλουν στην επιστημονική έρευνα, κυρίως μέσα από την παρατήρηση των ειδών, τη συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων και την ανάλυση των δεδομένων. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κα Faulwetter, η δουλειά των εθελοντών είναι τόσο σημαντική σε ορισμένες κατηγορίες προγραμμάτων που τα ερευνητικά ιδρύματα έχουν ιστοσελίδες αφιερωμένες στα προγράμματα εθελοντικής επιστήμης.

Στη συνέχεια, ο κ. Αριστείδης Μερτζάνης ανέπτυξε την εισήγησή του με τίτλο: «Μονοπάτια σε Εθνικά Πάρκα», παρουσιάζοντας αρχικά τους στόχους των οικοτουριστικών δράσεων και κατόπιν αναφέροντας καλά παραδείγματα από Εθνικά Πάρκα των Η.Π.Α. αλλά και οικοτουριστικές διαδρομές από Εθνικά Πάρκα και Προστατευόμενες Περιοχές της Ελλάδας.

Ο κύκλος των εισηγήσεων ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Πατήρ Αγαθάγγελου από την Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Πρέβεζας, που είχε ως τίτλο: «Το Κέντρο Υγροτόπων Ροδιάς – μια προσπάθεια οικοτουρισμού στον Αμβρακικό». Ο π. Αγαθάγγελος αναφέρθηκε στην ίδρυση του Κέντρου Υγροτόπων Ροδιάς που είχε ως σκοπό να συμβάλλει στη διαχείριση, προστασία αλλά και ανάδειξη της μεγάλης αξίας του Αμβρακικού κόλπου. Ο επισκέπτης είχε την ευκαιρία, μέσα από βιωματικό τρόπο, να παρατηρήσει τα σπάνια είδη ορνιθοπανίδας και να μάθει για τον παραδοσιακό τρόπο ψαρέματος στα ιβάρια. Δυστυχώς, όπως επεσήμανε ο π. Αγαθάγγελος, για πολλούς και ανεξάρτητους από τη θέλησή του λόγους, το Κέντρο Υγροτόπων Ροδιάς έπαυσε να λειτουργεί το 2013.

Την ημερίδα έκλεισε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού και Καθηγητής Παν/μίου Πατρών, κ. Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στη διημερίδα, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θα πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι οι περιοχές που ονειρευόμαστε είναι περιοχές όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα και οι παραδόσεις παίζουν κυρίαρχο ρόλο και που με γνώμονα και σεβασμό σε αυτές θα πετύχουμε την ορθολογική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών. Αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα της διημερίδας είναι η ανάγκη ύπαρξης συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ όλων των φορέων. Κύρια επιδίωξή μας στο άμεσο μέλλον θα είναι μια δράση με διακριτικό τίτλο «Γέφυρες» που θα γεφυρώνει τα Εθνικά Πάρκα μεταξύ τους, θα γεφυρώνει το περιβαλλοντικό κομμάτι με όλες τις υπόλοιπες ανθρώπινες δραστηριότητες, την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής και θα έχει ως κύριο αντικείμενο τη δημιουργία μιας κατάστασης αναφοράς και τη δημιουργία ενός υπόβαθρου που θα διευκολύνει τη ροή πληροφορίας».

Tagged