Ημερίδα του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού με στόχο την προσέγγιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αλιείς της περιοχής

Δελτία Τύπου ΦΔ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η κατά σειρά ημερίδα με θέμα: «Αλιευτικές τακτικές και ψαροφάγα πουλιά σε μια προστατευόμενη περιοχή», που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού την Πέμπτη 8 Μαΐου 2014 στο Κέντρο Έρευνας και Πληροφόρησης Σαλαώρας, στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού», που έχει ενταχθεί στο Ε.Π. «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» (Άξονας 9:“Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας”) του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Στόχος της συγκεκριμένης ημερίδας, όπως και της προηγούμενης που πραγματοποιήθηκε πριν ένα μήνα περίπου στην Πρέβεζα, ήταν η προσέγγιση των τοπικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αλιείς και κυρίως οι αλιευτικοί συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στον Αμβρακικό Κόλπο, σε σχέση με τα ψαροφάγα πουλιά και η εύρεση εφαρμόσιμων λύσεων.

Την ημερίδα άνοιξε και συντόνισε ο κ. Φώτης Περγαντής, Βιολόγος της Επιστημονικής Επιτροπής του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, ο οποίος αναφέρθηκε στην μεγάλη αξία των προστατευόμενων περιοχών και στην ανάγκη βέλτιστης δυνατής διαχείρισής τους. Στη συνέχεια, ο κ. Σάββας Καζαντζίδης, Δρ Βιολόγος και Ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, αναφέρθηκε στον «ανταγωνισμό» που υπάρχει μεταξύ των αλιέων και των κορμοράνων και παρουσίασε τους διάφορους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ακολούθησαν οι ομιλίες του κ. Γιώργου Κατσαδωράκη, Δρ. Βιολόγος-ορνιθολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης  Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και WWF Ελλάς καθώς και της κας Διονυσίας Χατζηλάκου, Δρ. Βιολόγος, Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Περιβαλλοντικών Δράσεων – ΥΠΕΚΑ, οι οποίοι αφού παρουσίασαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Αργυροπελεκάνου, ενός παγκοσμίως απειλούμενου είδους που έχουμε την τύχη να «φιλοξενούμε» στον Αμβρακικό Κόλπο, τόνισαν την επιτακτική ανάγκη προστασίας του καθώς η ανθρώπινη όχληση στις αποικίες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου έχει διαπιστωθεί ότι αποτελεί την κυριότερη απειλή για τον Αργυροπελεκάνο στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, ο κ. Γιώργος Κατσέλης, Ιχθυολόγος της Επιστημονικής Επιτροπής του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού και Καθηγητής του Τμήματος Τεχνολόγων Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, έκανε αναφορά στη διαχείριση των παράκτιων λιμνοθαλασσών ως ιχθυοτροφεία και στην επίδραση που έχουν τα ψαροφάγα πουλιά και κυρίως οι κορμοράνοι στην ποσότητα των αλιευμάτων. Τέλος, η κα Ευτέρπη Πατετσίνη, Βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, έκλεισε τον κύκλο των συζητήσεων παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα που υλοποιεί ο Φορέας σε σχέση με τις επιπτώσεις που έχει η αύξηση του πληθυσμού των κορμοράνων στην ιχθυοπανίδα των λιμνοθαλασσών του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ωστόσο, το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και για το λόγο αυτό τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα και συμπεράσματα της έρευνας θα ολοκληρωθούν και αναλυθούν σε ένα χρόνο περίπου από τώρα. Όπως χαρακτηριστικά η ίδια ανέφερε, κλείνοντας την εισήγησή της, «πολλές φορές είναι στο χέρι μας, ώστε τα προβλήματα των περιοχών να τα μετατρέψουμε σε συγκριτικά πλεονεκτήματα».

Ακολούθησε υποβολή ερωτήσεων και μια ιδιαίτερα γόνιμη ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων. Οι εκπρόσωποι των Αλιευτικών Συνεταιρισμών επεσήμαναν για ακόμη μία φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς από τα ψαροφάγα πουλιά και κυρίως από τους κορμοράνους, καθώς καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ψαριών. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, όπως τόνισαν, δεν έχει βρεθεί κάποια αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα αυτό.

Μέσα από την ημερίδα, διαφάνηκε η ανάγκη για ουσιαστική συνεργασία όλων (ψαράδων, ορνιθολόγων, ιχθυολόγων και με συντονιστή τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού) με σκοπό να δοθεί λύση στη “σύγκρουση” των αλιέων με τα ψαροφάγα πουλιά.

 

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.