Η 24η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης Ψαριών και εθιμοτυπικά ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας γιόρτασε αυτή την ημέρα με τους μαθητές της Ε΄ τάξης του Ιδιωτικού Σχολείου Άξιον (15 άτομα).
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την παρουσίαση των απειλών γενικά για τα ψάρια των ποταμών, των λιμνών και των λιμνοθαλασσών, όπως είναι η ρύπανση, οι αποξηράνσεις υγροτόπων, η εισαγωγή ξενικών ή και τροπικών ειδών στα φυσικά συστήματα και η παράνομη αλιεία. Στη συνέχεια έγινε αναφορά στη μετανάστευση των ψαριών και για ποιο λόγο γίνεται καθώς επίσης και τα εμπόδια που συναντούν κατά τη μετανάστευση τους, όπως είναι τα φράγματα ή άλλες ανθρώπινες κατασκευές που δεν επιτρέπουν στα ψάρια να πάνε στους τόπους αναπαραγωγής τους. Περιγράφηκε η ξεχωριστή περίπτωση του Χελιού που μεταναστεύει από τα ποτάμια όλων των χωρών στη Θάλασσα των Σαργασσών στην Καραϊβική όπου αναπαράγονται όλα τα ευρωπαϊκά χέλια. Παράλληλα όμως αναφέρθηκαν και οι πιθανές λύσεις που υπάρχουν, όπως είναι «οι σκάλες ψαριών» και τα παρακαμπτήρια κανάλια που δίνουν τη δυνατότητα στα περισσότερα είδη ψαριών να προσπεράσουν τα εμπόδια. Επίσης τα παιδιά ενημερώθηκαν για τη βιολογία και τον τρόπο ζωής ορισμένων ειδών ψαριών που συναντάμε στα ποτάμια, τις λίμνες και τις λιμνοθάλασσες, καθώς και τις μεθόδους δειγματοληψίας ψαριών (συλλογή δειγμάτων για επιστημονικές μελέτες), όπως είναι η ηλεκτραλιεία και ο γρίπος.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Λίμνης Βιστωνίδας, όπου τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τον τρόπο διαχείρισης των μεταναστευτικών ψαριών, όπως οι κέφαλοι, τα λαβράκια και οι τσιπούρες που μεταναστεύουν από τη θάλασσας στις λιμνοθάλασσες και επιστρέφουν για την αναπαραγωγής τους, καθώς επίσης και κάποια είδη ψαριών στο φυσικό τους περιβάλλον. Ακολούθησε επίσκεψη στο λιμάνι του Πόρτο Λάγους, όπου τα παιδιά επισκέφθηκαν και το ιχθυοπωλείο του χωριού κι εκεί μπόρεσαν να δουν και να περιεργαστούν από κοντά αρκετά είδη ψαριών.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρατήρηση πουλιών στον υγρότοπο.
Τα παιδιά αποχώρησαν από το Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, γεμάτα με εικόνες και πληροφορίες που τα έκαναν να εκτιμήσουν περισσότερο την αξία των ψαριών όχι μόνο ως τροφή αλλά και ως σημαντικό κομμάτι της βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Μακεδονίας -Θράκης.