Πρώτη ταυτόχρονη καταγραφή αργυροπελεκάνων σε Βαλκάνια και Τουρκία

ΜΜΕ

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα απογραφής του παγκοσμίως απειλούμενου αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) που έγινε για πρώτη φορά ταυτόχρονα σε έξι χώρες των Βαλκανίων και στην Τουρκία.

Όπως προέκυψε, ο πληθυσμός του αργυροπελεκάνου, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, αριθμεί περισσότερα άτομα απ΄ότι υπολόγιζαν οι επιστήμονες – 6200 από 4.350-4.850 – στοιχείο που χαρακτηρίζεται μεν θετικό αλλά όχι ενδεικτικό για την τάση του παγκόσμιου πληθυσμού, αφού τα στοιχεία για τους πληθυσμούς της Κεντρικής και Δυτικής Ασίας δεν είναι αισιόδοξα.

«Δεν είναι παρήγορα τα αποτελέσματα γιατί στην Ασία όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, δεν μπορούν να γίνουν συστηματικές καταγραφές λόγω των αχανών εκτάσεων» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Όλγα Αλεξάνδρου από τον τομέα Έρευνας και Προστασίας της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) όπου ανήκε και η πρωτοβουλία για την διεθνή καταμέτρηση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου 2016.

Εκτός από τους αργυροπελεκάνους, καταμετρήθηκαν και οι ροδοπελεκάνοι, σε συνολικά 98 υγροτόπους, καλύπτοντας σχεδόν όλο το δίκτυο των υγροτόπων που χρησιμοποιούν οι πληθυσμοί τους σε αυτή τη γωνιά του κόσμου. Μάλιστα, οι πελεκάνοι, είναι τα μόνα είδη, οι πληθυσμοί των οποίων παρακολουθούνται κάθε χρόνο σε όλη την ΝΑ Ευρώπη μέσω μετρήσεων των αναπαραγόμενων ζευγαριών και του αριθμού των διαχειμαζόντων ατόμων.

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά ότι οι υγρότοποι των Βαλκανίων λειτουργούν ως σημαντικότατα καταφύγια για τα άγρια υδρόβια πουλιά και δη τους πελεκάνους, αλλά συγχρόνως η αξία του καθενός από αυτούς μεγεθύνεται από τη γειτνίασή του με άλλους υγροτόπους. Αυτό συμβαίνει καθώς οι πελεκάνοι που έχουν τις αναπαραγωγικές τους αποικίες σε μόλις 20 περίπου υγροτόπους στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Τουρκίας, χρησιμοποιούν έναν πολλαπλάσιο αριθμό για την κάλυψη των αναγκών τους σε τροφή και ξεκούραση.

Πηγή ΑΜΠΕ

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.