Πρώτη δακτυλίωση λευκών Πελαργών στο Ν. Ιωαννίνων

Δελτία Τύπου ΦΔ ΜΜΕ Φορείς διαχείρισης

Με επιτυχία έλαβε χώρα για πρώτη φορά η δακτυλίωση στις 11 Ιουνίου, δεκατριών (13) νεοσσών πελαργών του είδους Ciconiaciconiaστο Ν. Ιωαννίνων και συγκεκριμένα σε πέντε (5) φωλιές στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων(Αμπελιά, Κουτσελιό, Λογγάδες, Ελεούσα, Πετσάλι). Από τη διαδικασία εξαιρέθηκαν τρείς (3) φωλιές λόγω δυσκολιών πρόσβασης.

Η δράση υλοποιήθηκε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων σε συνεργασία με την κα. Eva Stets (συντονίστρια των δακτυλιώσεων λευκού πελαργού στην Ελλάδα του Ε.Κ.Δ.Π., μέλος της Επιστημονικής Ομάδας μελέτης λευκών πελαργών).

Η δακτυλίωση βασίζεται στην ατομική σήμανση των πουλιών και είναι η παλαιότερη και η πλέον διεθνώς διαδεδομένη και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος που χρησιμοποιείται, για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκεια ζωής τους. Για τους πελαργούς η δακτυλίωση πραγματοποιείται την εποχή που βρίσκονται ακόμα στη φωλιά, πριν πετάξουν. Η διαδικασία έχει διάρκεια 15- 20 λεπτά και περιλαμβάνει την ασφαλή και ανώδυνη μεταφορά νεοσσών από τη κάθε φωλιά στο έδαφος, τη τοποθέτηση δακτυλιδιού με μοναδικό κωδικόστο πόδι, τις μετρήσεις μήκους ράμφους, κεφαλής και βάρους και την άμεση επανατοποθέτηση τους στη φωλιά.

Σημαντικό είναι ότι δεν εντοπίστηκε κάποιο περιστατικό ακρωτηριασμού ή παραμόρφωσης των άκρων των νεοσσών από τη μεταφορά μαλακών υλικών (σπάγκοι, σχοινιά, τσουβάλια, σακούλες κ.α.) στη φωλιά από τους γονείς, καθώς οι νεοσσοί πριν ακόμη σταθούν στα πόδια τους μπουσουλάνε για ένα διάστημα 20 ημερών περίπου, με αποτέλεσμα να μπλέκονται στα πόδια τους, καθιστώντας τα ανίκανα να σταθούν, καταδικασμένα σε βέβαιο θάνατο.

Επίσης μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους μαθητές δημοτικού σχολείου της Ελεούσας καθώς παρακολούθησαν τη διαδικασία σήμανσης των τριών νεοσσών της φωλιάς παρακείμενη στο σχολείο τους.

Ευχαριστούμε θερμά την κα. Eva Stets τόσο για την μεταφορά των εξειδικευμένων γνώσεων στο προσωπικό του ΦΔ όσο και για την προσφορά από μέρους της των δακτυλιδιών τύπου ELSAκαι για τη συμμετοχή στη διαδικασία τους κ.κ. Ρ. Τσιακίρη, Κ. Μπέστα, Ν. Μπούκα.

Επίσης ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων, τους κ.κ Σ. Λέκκα(Διευθυντής Στάθμης Τομεάρχη ΒΟΚ), Γ. Λιόλιο για την παραχώρηση ειδικού καλαθοφόρου οχήματος, καθώς και του τεχνικού προσωπικού(Γ. Ευσταθόπουλος, Μ. Κυριάκος, Β. Λιόντος, Κ. Μάκης)που συμμετείχε ενεργά στη δράση.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.