Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Αμφίκλειας, σχεδίασαν μια ξεχωριστή δραστηριότητα ευαισθητοποίησης για τον εμπλουτισμό των γνώσεων των μαθητών αναφορικά με τα είδη των αρωματικών φυτών και το «διάβασμα» επιμέρους στοιχείων ενός χάρτη, μέσα από ένα κυνήγι θησαυρού αρωματικών φυτών, σε μονοπάτι κοντά στην έδρα του ΦΔΕΔ Παρνασσού.
Στο πλαίσιο προετοιμασίας της δράσης, προηγήθηκε την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017, επίσκεψη από στέλεχος του φορέα διαχείρισης στο Δημοτικό Σχολείο Αμφίκλειας, όπου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης αναφορικά με τα αρωματικά φυτά, το ρόλο των αιθέριων ελαίων τους, τη θετική τους επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό και τον ορθό τρόπο συλλογής τους.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επεξεργαστούν δείγματα τεσσάρων αρωματικών φυτών (Mentha piperita, Melissa officinalis, Rosmarinus officinalis, Lavandula stoechas) από το βοτανικό κήπο του φορέα, ώστε να εξοικειωθούν με αυτά, ενώ, δόθηκαν οδηγίες και κατευθύνσεις για την ανάγνωση ενός χάρτη.
Την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2017, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης με αφετηρία την έδρα του φορέα, εντόπισαν τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, βρήκαν το μονοπάτι το οποίο έπρεπε να ακολουθήσουν και υπολόγισαν την απόσταση της διαδρομής με τη βοήθεια της κλίμακας του χάρτη. Με την καθοδήγηση των στελεχών του φορέα και των δασκάλων – συνοδών τους, κ. Παπαστάμου Βασιλικής και Βαφιά Βιολέτας, εντόπισαν τις τέσσερις δρύες – προστάτιδες των αρωματικών φυτών, οι οποίες «ενσαρκώνονταν» από στελέχη του φορέα διαχείρισης. Καθεμιά από τις δρύες είχε μπροστά της ένα ειδικά διαμορφωμένο κουτί στο οποίο φυλάσσονταν ένα από τα προαναφερόμενα αρωματικά φυτά. Στόχος των μαθητών ήταν να αναγνωρίσουν το είδος του φυτού με μόνη βοήθεια την όσφρησή τους, ώστε να «ξεκλειδώσουν» τον τελικό γρίφο, που έπρεπε να λύσουν, προκειμένου να πάρουν τα δώρα (θησαυρό) τους. Ο θησαυρός αποτελούνταν από ενημερωτικά φυλλάδια και υλικό προώθησης του φορέα διαχείρισης καθώς και ένα μικρό πουγκί με αποξηραμένη λεβάντα.
Η δράση ολοκληρώθηκε στην αίθουσα περιβαλλοντικής ενημέρωσης του φορέα με ξενάγηση μέσα από τα ενημερωτικά πάνελ, σχετικά με τις προστατευόμενες περιοχές του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.
Οι μαθητές έφυγαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων και ανανέωσαν το ραντεβού τους για μελλοντική δράση παρόμοιου περιεχομένου.