ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΔ ΧΕΛΜΟΥ-ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ
Με ιδιαίτερη επιτυχία υλοποιήθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας – Ακράτας διεθνές Σεμινάριο – Εργαστήριο που διοργάνωσε η Εθνική Επιτροπή Υποστήριξης Προγραμμάτων eTwinning του Υπουργείου Παιδείας και το ΚΠΕ Κλειτορίας Ακράτας ανταποκρινόμενο σε σχετικό αίτημα της.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της δια βίου μάθησης και υλοποιήθηκε από 24 έως 27 Νοεμβρίου 2011 στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Κλειτορίας – Ακράτας στην Κλειτορία και στα πεδία της περιοχής.
Το σεμινάριο απευθύνθηκε σε εξήντα τρεις (63) καθηγητές βιολογίας και ξένων γλωσσών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από Γαλλία, Λετονία , Εσθονία, Κύπρο, Πολωνία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία και Ελλάδα. Στο σεμινάριο συμμετείχαν και έξη (6) μέλη της Εθνικής Επιτροπής Υποστήριξης Προγραμμάτων eTwinning, και πέντε (5) εισηγητές εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν επιλεγεί από ΚΠΕ και ένας από την Εθνική Επιτροπή. Το θέμα του σεμιναρίου ήταν: «Η Βιοποικιλότητα στα προγράμματα eTwinning»
Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η δημιουργία επιστημονικών προγραμμάτων eTwinning, η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής διάστασης της βιοποικιλότητας, η ανάπτυξη διεπιστημονικής προσέγγισης, η επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση με βιωματικό τρόπο των εκπαιδευτικών για την σημασία της βιοποικιλότητας και την ανάγκη προστασίας προστατευόμενων περιοχών και η επαφή με τα προβλήματα και τις δυνατότητες διαχείρισης αυτών των περιοχών.
Το ΚΠΕ Κλειτορίας – Ακράτας είχε την ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης των δραστηριοτήτων στο πεδίο και των βιωματικών δράσεων στο ΚΠΕ που περιλάμβαναν:
Εργαστήρια για την σπουδαιότητα της βιοποικιλότητας και την οικολογική αξία του Χελμού και του Βουραϊκού, το τοπίο του Βουραϊκού, την Γεωλογία της περιοχής και την σημασία της ως Γεωπάρκου, την Πανίδα στο Εθνικό Πάρκο Χελμού- Βουραϊκού και τον ρόλο του Φορέα Διαχείρισης στην Προστατευόμενη Περιοχή.
Επίσης βιωματικές προσεγγίσεις με παιχνίδια επικοινωνίας και συγκρότησης ομάδας, δραστηριότητες στο πεδίο, παιχνίδια ρόλων και εργασία σε ομάδες
Η Γλώσσα του σεμιναρίου ήταν τα Αγγλικά.
Το πρωί της 25ης Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε διαδρομή στα πεδία της περιοχής στο Ελατοδάσος, στον ορεινό όγκο του Χελμού και στην περιοχή της Μαύρης Λίμνας και του ρέματος της Λαγκάδας για την υλοποίηση των εργαστηρίων. Την 26η Νοεμβρίου τα εργαστήρια υλοποιήθηκαν στο φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού με διαδρομή στο πεδίο.
Οι ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί εκδήλωσαν τον θαυμασμό τους για την ομορφιά και το εξαιρετικό οικολογικό ενδιαφέρον της περιοχής μας και εντυπωσιάστηκαν από την υψηλή βιοποικιλότητα της περιοχής μας.
Το ΚΠΕ Κλειτορίας – Ακράτας προέκυψε ύστερα από την συγχώνευση του ΚΠΕ Κλειτορίας και του ΚΠΕ Ακράτας την 1 Σεπτεμβρίου 2011 και έχει έδρα την Κλειτορία. Τα προγράμματα, τα σεμινάρια και οι λοιπές δράσεις του υλοποιούνται και στην Κλειτορία και στη Ακράτα, όπου διαθέτει εγκαταστάσεις.