Τοποθέτηση τεχνητών φωλιών για Κιρκινέζια στα Λεχαινά

Δελτία Τύπου ΦΔ

ΤΟ ΚΙΡΚΙΝΕΖΙ

Το Κιρκινέζι (Falco naumanni) είναι ένα μικρόσωμο γεράκι που ξεχειμωνιάζει στην Αφρική και έρχεται στην Ελλάδα την άνοιξη για να φωλιάσει και να μεγαλώσει τα μικρά του. Προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 79/409/ΕΕ για τα άγρια πουλιά, και χαρακτηρίζεται ως «Τρωτό» σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο για τα Ζώα της Ελλάδας.

Τα πουλιά αυτά ζουν σε ομάδες και σχηματίζουν αποικίες που μπορεί να αποτελούνται ακόμα και από δεκάδες ζευγάρια. Φτιάχνουν τις φωλιές τους στις στέγες παλιών σπιτιών και σε τρύπες πέτρινων τοίχων, κυρίως μέσα σε χωριά και πόλεις που βρίσκονται κοντά σε καλλιεργούμενες εκτάσεις. Τα Κιρκινέζια τρέφονται με έντομα, όπως ακρίδες και γρύλλους. Γι΄αυτό και θεωρούνται ιδιαίτερα ωφέλιμα για τη γεωργία.

Τα κιρκινέζια στην Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ο κύριος πληθυσμός τους έχει απομείνει στα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου και στη Μακεδονία. Σε όλη την Πελοπόννησο πιθανότατα υπάρχει ένας μοναδικός μικρός πληθυσμός που φωλιάζει μέσα στην πόλη των Λεχαινών, ακριβώς στα όρια του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφυλιάς.

Τα σπάνια, πλέον, Κιρκινέζια μοιάζουν πολύ με τα συγγενικά Βραχοκιρκίνεζα (Falco tinnunculus) και συχνά συγχέονται με αυτά. Τα Βραχοκιρκίνεζα είναι πολύ πιο συνηθισμένα στην χώρα μας, παραμένουν όλο το χρόνο στην περιοχή χωρίς να μεταναστεύουν, και συχνά τα βλέπουμε να πετούν με χαρακτηριστικό τρόπο, αιωρούμενα στο ίδιο σημείο πάνω από το έδαφος.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΦΩΛΙΩΝ

Στο παρελθόν έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, στα Λεχαινά, τρεις δράσεις τοποθέτησης τεχνητών φωλιών. Η πρώτη στο πλαίσιο του Προγράμματος Life (2002-2006), και η δεύτερη από την Ένωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον (ΕΠΟΠ). Η τρίτη δράση ξεκίνησε τον χειμώνα του 2015 από τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς. Για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, επιλέχθηκαν τα δύο Δημοτικά σχολεία των Λεχαινών, όπου τοποθετήθηκαν 4 τεχνητές φωλιές, με στόχο την περιβαλλοντική ενημέρωση των μαθητών αλλά και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα.

Ο Φορέας Διαχείρισης συνεχίζει, και το 2016, την προσπάθεια προστασίας και αύξησης του πληθυσμού των Κιρκινεζιών, με την υποστήριξη που έλαβε από τους κυρίους Λάμπρο Λογοθέτη και Δημήτρη Παπανδρόπουλο, οι οποίοι προσέφεραν 6 νέες φωλιές για Κιρκινέζια. Σκοπός της δράσης είναι η παρακολούθηση της επιτυχίας των φωλιών και η τοποθέτηση περισσότερων κάθε χρόνο.

Σε αυτή την προσπάθεια, η θετική στάση και συνδρομή του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Ανάπτυξης, κος Ανδρέας Μίγκος, εμφανίστηκε πολύ θετικός ως προς την προοπτική συνεργασίας, και μας προσέφερε πολύτιμη βοήθεια για την εξασφάλιση της άδειας τοποθέτησης φωλιών σε διάφορα σημεία της πόλης. Επιπλέον, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κος Παλαιολόγος Χρήστος, συνετέλεσε καθοριστικά στην επιτυχία του εγχειρήματος, εξασφαλίζοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό και το όχημα για την τοποθέτηση των φωλιών.

Η δράση αυτή δεν θα είχε βέβαια πραγματοποιηθεί χωρίς την υποστήριξη και την άδεια των κατοίκων των Λεχαινών. Συνολικά τοποθετήθηκαν 11 τεχνητές φωλιές στο κέντρο της πόλης. Ευχαριστούμε πολύ την Ι.Μ. Λεχαινών, τον κο Τρυφωνόπουλο, τον κο Σχίζα, τον κο Ρουμελιώτη, την κα Πρόβη, τον κο Λιβαδά, τον κο Χαραλαμπόπουλο, τον κο Τασόπουλο και την κα Αναγνωστοπούλου, που δέχτηκαν με χαρά να φιλοξενήσουν τα μεταναστευτικά Κιρκινέζια.

Για την τοποθέτηση επιλέχθηκαν κατά προτεραιότητα οι βορινές προσόψεις κτιρίων, και οι φωλιές κρεμάστηκαν όσο το δυνατόν ψηλότερα, κοντά σε στέγες, με στόχο να προσεγγίσουν τις συνθήκες που επιλέγουν συνήθως τα Κιρκινέζια για να φωλιάσουν.

Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί θερμά τους κυρίους Λογοθέτη και Παπανδρόπουλο για την προσφορά των φωλιών, τον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης και τη ΔΕΗ, για την παροχή του καλαθοφόρου οχήματος και την τοποθέτηση των τεχνητών φωλιών, καθώς και όλους τους κατοίκους και ιδιοκτήτες κτιρίων για την θερμή υποστήριξη και την καλή συνεργασία.

Ευελπιστούμε στην επιτυχία του Προγράμματος και, μαζί με τους κατοίκους των Λεχαινών, θα παρακολουθήσουμε τις φωλιές για να καταγράψουμε την πιθανή εγκατάσταση Κιρκινεζιών σε αυτές.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.