Λάππα, 3 Φεβρουαρίου 2011
Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς διοργάνωσε για τρίτη χρονιά σε συνεργασία με την ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Γυμνασίου Λάππα, ένα ημερήσιο πρόγραμμα αφιερωμένο στους υγροτόπους του Εθνικού Πάρκου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι καθηγήτριες του Γυμνασίου Λάππα κ. Ευαγγελία Χουσάκου και κ. Ελεονόρα Παπαδοπούλου με την υποστήριξη της Διεύθυνσης του σχολείου, δημιουργούν με τους μαθητές τους ομάδες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που ασχολούνται με την προστατευόμενη περιοχή Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, την περιοχή δηλαδή που ζουν οι περισσότεροι από αυτούς.
Έτσι την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011, στο Κέντρο Πληροφόρησης Κοτυχίου-Στροφυλιάς, η ομάδα παρακολούθησε ένα ειδικά διαμορφωμένο από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης πρόγραμμα. Κεντρικό θέμα ήταν οι υγρότοποι του Εθνικού Πάρκου και τη σχέση τους με τον άνθρωπο στο πέρασμα του χρόνου. Μια σχέση που περνάει σταδιακά από την πλήρη απαξίωση του παρελθόντος, λόγω μετάδοσης ασθενειών, στην κατανόηση πλέον της σημασίας τους για την επιβίωση μας. Ο ρόλος τους στον κύκλο του νερού, η αποθήκευση και παροχή πόσιμου και αρδευτικού νερού, η παραγωγή αλιευμάτων, η προστατευτική τους δράση απέναντι σε πλημμύρες, η ποικιλία των ειδών που φιλοξενούν, καθώς και η σημασία τους για την ύπαρξη του δάσους με τις κουκουναριές, ήταν μερικές από τις αξίες των υγροτόπων που αναγνώρισαν οι μαθητές, μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια και την προβολή του ντοκιμαντέρ της ΕΤ1 «Κοτύχι – Δάσος Στροφυλιάς».
Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι μαθητές αναγνώρισαν ότι για την προστασία της φύσης είναι απαραίτητο να προσαρμόσουμε ή και να περιορίσουμε τις δικές μας δραστηριότητες, για παράδειγμα το κυνήγι, την ξύλευση, την αυθαίρετη δόμηση. Όπως αναφέρεται και στην ταινία «η καταστροφή του περιβάλλοντος αρχίζει με τη μόλυνση του νου», όμως το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς φαίνεται πως είναι σε καλά χέρια. Οι μαθητές ανακάλυψαν την ποικιλία των ειδών που φιλοξενούν οι υγρότοποι του Εθνικού Πάρκου με την επίσκεψη που ακολούθησε στη λιμνοθάλασσα Πρόκοπος, όπου κατέγραψαν οκτώ διαφορετικά είδη πουλιών, με τις φαλαρίδες, τους ερωδιούς και τους κορμοράνους να υπερτερούν σε αριθμό.
Η ημέρα ολοκληρώθηκε με τους μαθητές να μεταφέρουν σε χαρτί τις ευχές τους για τους υγροτόπους της Στροφυλιάς και την ελπίδα να τις δουν να πραγματοποιούνται μέχρι την επόμενη Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης πήραν μέρος στην εκδήλωση-προβολή ταινιών που συνδιοργάνωσε η ΟΙΚΙΠΑ με την ΚΟΙΝΟ-ΤΟΠΙΑ με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, διανέμοντας στους παρευρισκόμενους έντυπο και ηλεκτρονικό, ενημερωτικό υλικό.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων καθιερώθηκε το 1997 και γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, την ημέρα που υπογράφηκε το 1971 στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, η ομώνυμη Σύμβαση για την προστασία των Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας. Από τότε, κάθε χρόνο την ίδια ημέρα, διοργανώνονται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο με θέμα τους υγροτόπους και τη σημασία τους για τον άνθρωπο. Για το 2011 το κεντρικό μήνυμα του Γραφείου Ραμσάρ είναι «Δάση για το νερό και τους υγροτόπους» και εναρμονίζεται με τη διακήρυξη από τον ΟΗΕ του 2011 ως Διεθνούς Έτους για τα Δάση.