Νέο περιστατικό πυροβολημένου πελεκάνου στην Πρέσπα

Δελτία Τύπου ΦΔ

Στις 31 Αυγούστου 2015, οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών βρήκαν έναν πυροβολημένο νεαρό ροδοπελεκάνο (Pelecanus onocrotalus) στο Περβάλι, σε μια θέση όπου οι επισκέπτες σταματούν για να απολαύσουν την όμορφη και πανοραμική θέα της λεκάνης των λιμνών. Ο πελεκάνος είχε διαμπερές τραύμα στο στέρνο και πέθανε λίγα λεπτά αργότερα.

Παρόμοιο περιστατικό είχε καταγραφεί στις 3 Ιουνίου 2015 στην Κούλα, όπου και πάλι οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης, κατά την περιπολία τους στο Πάρκο Πρεσπών, είχαν βρει ένα νεκρό ροδοπελεκάνο με διαμπερές τραύμα στη δεξιά φτερούγα. Σημειώνεται ότι στην Κούλα κουρνιάζουν πελεκάνοι και άλλα υδρόβια πουλιά, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Δυστυχώς, ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί και τα προηγούμενα χρόνια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το 2013 στη Μεγάλη Πρέσπα, βρέθηκε ένας αργυροπελεκάνος, που κολυμπούσε με δυσκολία και αργότερα πέθανε. Μετά από ακτινολογικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι είχε πολλαπλά τραύματα από σκάγια. Τον Ιούνιο του 2014 βρέθηκε νεκρός στη Μικρή Πρέσπα ακόμη ένας αργυροπελεκάνος με σκάγια στον τράχηλο.

Δεν αποκλείεται, οι πελεκάνοι του 2013 και 2014, να είχαν πυροβοληθεί σε μία από τις γειτονικές χώρες, στην πΓΔΜ ή στην Αλβανία, με τις οποίες η χώρα μας μοιράζεται τη λεκάνη των Πρεσπών. Όμως, οι δύο φετινοί ροδοπελεκάνοι είναι σίγουρο, λόγω της κατάστασης στην οποία βρέθηκαν, ότι πυροβολήθηκαν μέσα στον ελληνικό χώρο.

Αν και γίνεται μια σημαντική προσπάθεια καταγραφής των τραυματισμένων και νεκρών ειδών της πανίδας της περιοχής, τόσο από τον Φορέα Διαχείρισης όσο και από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, είναι σίγουρο ότι δεν καταγράφονται όλα τα περιστατικά, ενώ δεν υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα διενέργειας εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου. Συνεπώς δεν είναι δυνατή προς το παρόν, η εκτίμηση των πραγματικών διαστάσεων του προβλήματος των πυροβολισμών της άγριας πανίδας.

Οι πελεκάνοι προστατεύονται από τη διεθνή, ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία. Καταδικάζουμε κάθετα αυτού του είδους τις απαράδεκτες ενέργειες και καλούμε τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής να συμβάλλουν ενεργά στις προσπάθειές μας για την αποτροπή παρόμοιων παράνομων ενεργειών, εξασφαλίζοντας έτσι την αποτελεσματικότερη προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και των σπάνιων ειδών της πανίδας της περιοχής μας.

Για περισσότερες πληροφορίες
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών: Τριανταφυλλιά Γκώγκου 23850 51870 Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών: Δήμητρα Πασχαλίδου 23850 51211

 

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.