Την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε η επανένταξη στη φύση ενός ενήλικου θηλυκού τσακαλιού στην ευρύτερη περιοχή του υγροτόπου Μουστού.
Το τσακάλι είχε βρεθεί το καλοκαίρι σε κοντινή περιοχή, χτυπημένο από αυτοκίνητο. Οι εθελοντές της ΑΝΙΜΑ μετέβησαν επί τόπου, μετά από πρόσκληση τοπικού κτηνιάτρου που έδωσε στο ζώο τις πρώτες βοήθειες. Έμεινε στο Σταθμό της ΑΝΙΜΑ όσο χρειάστηκε για τη νοσηλεία του και για τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και κατόπιν μεταφέρθηκε σε ειδικό μη επισκέψιμο χώρο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Στον ίδιο χώρο έχουν φιλοξενηθεί άλλα δύο τσακάλια που έχει χειρισθεί η ΑΝΙΜΑ και έχουν ήδη επανενταχτεί.
Με την τοποθέτηση του πομπού στο ζώο ήρθε η ώρα για την επανένταξή του στο φυσικό περιβάλλον! Το τσακάλι μεταφέρθηκε στην περιοχή του Άστρους από τις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου από τον ιδρυτή του κ. Zαν-Ζάκ Λεσουέρ, την εκπρόσωπο της ΑΝΙΜΑ κα. Αλευρά Καίτη και το μέλος της επιστημονικής ομάδας του Υποέργου «Καταγραφή και παρακολούθηση των ειδών θηλαστικών» που υλοποιεί ο Φορέας, PhD βιολόγο Γιαννάτο Γιώργο. Η άφιξή τους στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους συνέπεσε με προγραμματισμένη ξενάγηση του Δημοτικού Σχολείου Βλαχοκερασιάς, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μικροί μαθητές είχαν την μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά το ενήλικο τσακάλι πριν την επανένταξη του στη φύση.
Το ζώο μεταφέρθηκε σε τοποθεσία της περιοχής Απόλυτης Προστασίας της Φύσης του υγροτόπου Μουστού, περιοχή με καταγεγραμμένες αγέλες τσακαλιών, όπου και απελευθερώθηκε.
Ο πομπός που είχε τοποθετηθεί στο τσακάλι κατά την παραμονή του στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μετέδιδε από την πρώτη στιγμή το στίγμα της τοποθεσίας όπου κινείται το ζώο. Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης με την συμμετοχή εθελοντών από το εξωτερικό έχουν αναλάβει το έργο της συνεχούς παρακολούθησης του ζώου με σκοπό την εξαγωγή χρήσιμων επιστημονικών συμπερασμάτων σχετικά με την οικολογία του.
Η εν λόγω δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Πακέτων εργασίας 1: Προστασία και Διατήρηση των ειδών χλωρίδας, πανίδας και των τύπων οικοτόπων και 2.2: Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση του Υποέργου 1 της Πράξης «Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού» του ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013, που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης.