Πυροβολημένος Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) στο ΕΠΑΜΑΘ

Φορείς διαχείρισης

Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2014 το πρωί στα πλαίσια προγραμματισμένης κοινής περιπολίας εποπτών του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας –Ισμαρίδας με δασοφύλακα του Δασαρχείου Καβάλας στο Δέλτα Νέστου, στα πλαίσια του Προγράμματος Επόπτευσης – Φύλαξης της Προστατευόμενης Περιοχής του Εθνικού Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΕΠ ΑΜΑΘ), που εφαρμόζει ο ΦΔ, οι επόπτες εντόπισαν έναν νεκρό Αργυροπελεκάνο (Pelecanus crispus) κοντά στη λιμνοθάλασσα Αγίασμα.

Αμέσως ενημερώθηκε το Δασαρχείο Καβάλας και το νεκρό πτηνό μεταφέρθηκε αρχικά σε ιδιωτικό κτηνιατρείο για ακτινολόγηση και στη συνεχεία στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Καβάλας, προκειμένου να γίνει διάγνωση των αιτίων θανάτου του. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο αργυροπελεκάνος χτυπήθηκε από κυνηγητικό όπλο και πέθανε σαν συνέπεια των τραυμάτων του. Το Δασαρχείο Καβάλας, ως αρμόδιο ανακριτικό όργανο, θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες έρευνες και ενέργειες για την ανεύρεση και την παραδειγματική τιμωρία των ασυνείδητων συμπολιτών μας.

Το περιστατικό συνέβη μόλις την τρίτη ημέρα από την έναρξη της κυνηγητικής περιόδου για τα υδρόβια και παρυδάτια πτηνά, σε ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή (λιμνοθάλασσα Αγιάσματος), όπου σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο ορισμού του ΕΠΑΜΑΘ απαγορεύεται το κυνήγι στις ζώνες Α (Περιοχές Προστασίας της Φύσης), ενώ δεν καλύπτεται αντίστοιχα από τις δασικές ρυθμιστικές διατάξεις θήρας. Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών στην περιοχή των λιμνοθαλασσών του δυτικού δέλτα του Νέστου και εντός της κυνηγετικής περιόδου, καθώς είχαν καταγραφεί από τον ΦΔ του ΕΠΑΜΑΘ έξι (6) νεκροί αργυροπελεκάνοι (Pelecanus crispus) τον Ιανουάριο του 2013 για τους οποίους αποδείχθηκε επίσης ότι οι πέντε (5) πέθαναν από πυροβολισμό, χωρίς δυστυχώς να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.

Ο Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) είναι ένα από τα σπανιότερα είδη πτηνών του πλανήτη και  ένα από τα σπανιότερα πουλιά της Ελλάδας. Είναι προστατευόμενο είδος καθώς έχει χαρακτηριστεί «Τρωτό» τόσο διεθνώς, όσο και σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας ενώ είναι και ένα από τα είδη χαρακτηρισμού της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «Δέλτα Νέστου και Λιμνοθάλασσες Κεραμωτής και Νήσος Θασσοπούλα» με κωδικό (GR1150001) του Δικτύου Natura 2000. Το νεκρό πτηνό βρέθηκε εντός των ορίων της συγκεκριμένης ΖΕΠ. Το είδος προστατεύεται μέσα από πλήθος προγραμμάτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και για την ακόμη αποτελεσματικότερη προστασία και διατήρησή του ο ΦΔ ΕΠΑΜΑΘ μαζί την Εταιρεία Προστασίας Πεσπών, με άλλους ΦΔ Προστατευόμενων Περιοχών που φιλοξενούν Πελεκάνους, και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχουν συνυπογράψει σχετικό σύμφωνο συνεργασίας, καθώς η Ελλάδα έχει, μαζί με το Καζακστάν, τη μεγαλύτερη ευθύνη για την επιβίωση του είδους αυτού στη Γη καθώς το 22-28% του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο έδαφός της και φιλοξενεί πέντε αναπαραγωγικές αποικίες.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, αλλά και το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην έναρξη της κυνηγετικής περιόδου και δεδομένου ότι ενδεχομένως ο πυροβολισμός του αργυροπελεκάνου να έχει προέλθει, είτε από οποιονδήποτε κάνει χρήση κυνηγητικού όπλου, είτε από πράξη ασυνείδητου κυνηγού ή ακόμη και από αμέλεια ή άγνοια, ο ΦΔ του ΕΠΑΜΑΘ καλεί όλους του κυνηγούς, τους συλλόγους και τις ομοσπονδίες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την πραγματοποίηση του κυνηγιού και να ενημερώσουν σχετικά τα μέλη τους, ώστε να αποφευχθούν.

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.