Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδαςστα πλαίσια υλοποίησης της πράξης: «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης», του Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.2007-2013 και μετά την ολοκλήρωση του έργου
«Ανάπτυξη του τουρισμού και διαχείριση επισκεπτών στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», έχει παραλάβει δύο εφαρμογές πλοήγησης για έξυπνα κινητά (smartphones και tablets).
Στόχος του ΕΠΑΜΑΘ και του Φορέα Διαχείρισης, με την έναρξη λειτουργίας των εφαρμογών αυτών, είναι να προφέρει στους επισκέπτες του ένα σύγχρονο τεχνολογικό εργαλείο, ώστε να μπορούν, μέσω της εφαρμογής, να ενημερώνονται για τα βασικά στοιχεία του νέου τουριστικού χάρτη (ηλεκτρονική έκδοση) αυτής της ιδιαίτερης αξίας προστατευόμενης περιοχής (ανάγλυφο, όρια του εθνικού πάρκου, ζώνες προστασίας, βασικό οδικό δίκτυο, υδάτινα στοιχεία, σημεία ενδιαφέροντος φύσης και πολιτισμού, κεντρικά σημεία πρόσβασης, μονάδες καταλυμάτων και εστίασης) καθώς και συγκεκριμένες προτεινόμενες διαδρομές (οδικές, ποδηλατικές και πεζοπορικές).
Οι εφαρμογές για smartphones που είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες του ΕΠΑΜΑΘ:
- Η πρώτη εφαρμογή δεν χρειάζεται σύνδεση στο διαδίκτυο (offline). Πρόκειται για αρχείο κατάλληλης μορφής για πλοήγηση στην περιοχή του ΕΠΑΜΑΘ με το λογισμικό Carry Map Observer, το οποίο μπορεί κανείς να το εγκαταστήσει δωρεάν, κατεβάζοντάς το στο κινητό του από το Google Play και το Apple Store. Για την χρήση της απαιτείται η λήψη του σχετικού αρχείου από την σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΦΔ (www.epamath.gr).
- Η δεύτερη εφαρμογή χρησιμοποιείται με σύνδεση στο διαδίκτυο(online), στην οποία ο χρήστης, με τη χρήση του browser της συσκευής του,έχει πρόσβαση στις βασικότερες πληροφορίες του τουριστικού χάρτη, σε συνδυασμό με υπόβαθρα που παρέχονται δημόσια στους χρήστες (Open Street, Esri Global Imagery). Ο σχετικός σύνδεσμός είναι: http://www.fd-nestosvistonis.gr/ecotourism/mobilemap/. Για την προήγηση απαιτείται κωδικός ο οποίος για ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα διατίθεται μέσω της σχετική ανάρτησης στην ιστοσελίδα του ΦΔ (www.epamath.gr ).
Και οι δύο εφαρμογές για την λειτουργία πλοήγησης προϋποθέτουν την λειτουργία GPS από τις συσκευές στις οποίες θα χρησιμοποιηθούν. Επίσης θα είναι διαθέσιμες πιλοτικά σε κάθε ενδιαφερόμενο και δυνητικό επισκέπτη της περιοχής μέχρι και τις 15-06-2014, καθώς μελλοντικός στόχος του ΦΔ είναι οι εφαρμογές αυτές να διατίθεται στους επισκέπτες αφού προηγουμένως έχουν επισκεφτεί τα δυο Κέντρα Πληροφόρησης Επισκεπτών του ΕΠΑΜΑΘ και ενημερωθεί από το έμπειρο προσωπικό του τόσο για την ιδιαίτερη αξία της προστατευόμενης περιοχής και τα σπάνια χαρακτηριστικά της και στοιχεία, όσο και για κανόνες ορθής και φιλοπεριβαλλοντικής συμπεριφοράς κατά την επίσκεψή στο ΕΠΑΜΑΘ, ώστε να εξασφαλίζεται η μη παρενόχληση της άγριας ζωής.
Ο ΦΔ, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του , και με την χρήση σύγχρονων και καινοτόμων εργαλείων, θα συνεχίσει να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού και την προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή, προς όφελος τόσο των κατοίκων της όσο και του φυσικού περιβάλλοντός της.