Μετά την τοποθέτηση συνολικά 24 φωλιών για Κιρκινέζια (Falco naumanni)σε οικισμούς της Ροδόπης έχουμε τους πρώτους ενοίκους!
Αν και δεν περιμέναμε να καταληφθούν οι φωλιές από την πρώτη κιόλας χρονιά τοποθέτησης τους, έχουμε τρεις τεχνητές φωλιές με οικογένειες Κιρκινεζίων. Φυσικά και άλλα είδη άδραξαν την ευκαιρία και χρησιμοποίησαν τις φωλιές όπως μια Κουκουβάγια και αρκετά Ψαρόνια.
Πιο συγκεκριμένα καταλήφθηκαν δύο φωλιές στο Καλαμόκαστρο, η μία εξ αυτών στο σχολείο του χωριού, και μία στο Μικρό Δουκάτο. Τα παιδιά και οι κάτοικοι των χωριών είχαν αντιληφθεί την κίνηση των πουλιών στις φωλιές δίνοντας μας πολύτιμες πληροφορίες για το πότε αυτές καταλήφθηκαν.
Το Κιρκινέζι (Falco naumanni) που έρχεται στην Ελλάδα την άνοιξη για να αναπαραχθεί, δημιουργεί αποικίες σε πόλεις και χωριά με παλιά κτήρια, εκμεταλλευόμενο τις τρύπες κάτω από τα κεραμίδια. Πολλές από τις αποικίες του έχουν χαθεί εξαιτίας της επιδιόρθωσης ή καταστροφής των παλιών κεραμοσκεπών στα οποία φωλιάζει. Η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών αποτελεί μια κοινή πρακτική για την βοήθεια της αναπαραγωγής του είδους και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το Κιρκινέζι αποτελεί ένα ωφέλιμο είδος για τον άνθρωπο και τις καλλιέργειες καθώς τρέφεται με έντομα όπως ακρίδες, κρεμμυδοφάγους ενώ σε ένα μικρό ποσοστό η διατροφή του περιλαμβάνει ποντίκια και σαύρες.
Οι σημαντικότερες αποικίες του είδους, σε ολόκληρη τη Θράκη, βρίσκονται στη Ροδόπη στους οικισμούς Καλαμόκαστρο, Άγιους Θεοδώρους, Μεγάλο και Μικρό Δουκάτο, όπου και τοποθετήθηκαν οι τεχνητές φωλιές.