Κώστας Αγοραστός: «Είμαστε εδώ και συνεργαζόμαστε για να δίνουμε λύσεις».
Ξεκινά να λειτουργεί τον Μάρτιο το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων με 158 σημεία μέτρησης σε όλη τη Θεσσαλία.
Λύσεις σε ζητήματα της λίμνης Κάρλας που εκκρεμούν δόθηκαν σε σύσκεψη υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού με φορείς της Θεσσαλίας, παρουσία των αντιπεριφερειαρχών κας Ρένας Καραλαριώτου, Αργύρη Κοπάνα και Ζήση Γρηγορίου, του προέδρου της ΠΕΔ και δημάρχου Κιλελέρ κ. Ρίζου Κομήτσα και της Δημάρχου Ρήγα Φεραίου κας Ελένης Λαΐτσιου.
Όπως έγινε γνωστό μόνο την τελευταία εβδομάδα πάνω από 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού μπήκαν στην Κάρλα, σύμφωνα και με τις τελευταίες μετρήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών. Η ΕΥΔΕ Κάρλας μετά την Προσωρινή Άδεια Χρήσης Νερού για άντληση από τον ποταμό Πηνειό, μπορεί να διοχετεύει έως 80 εκατ. κυβικά μέτρα νερό προς τη λίμνη Κάρλα. Χρειάζεται όμως να καθαριστούν οι τάφροι από τα χωμάτινα φράγματα ώστε να μπορεί ανεμπόδιστα το νερό να κατευθυνθεί στη λίμνη.
«Το έργο επανασύστασης της Λίμνης Κάρλας είναι πηγή ζωής και αειφόρου ανάπτυξης για ολόκληρη τη Θεσσαλία» τόνισε ο κ. Αγοραστός και συνέχισε: «Υπάρχουν εμπλοκές στις αρμοδιότητες σε ότι αφορά τη διαχείριση των έργων, εμείς όμως ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, αν και δεν είμαστε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, αναλαμβάνουμε να δώσουμε λύσεις. Δεν σηκώνουμε τα χέρια ψηλά μπροστά σε ένα υπαρκτό πρόβλημα» Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι έθεσε το θέμα σε επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου ζητώντας του να ξεκαθαριστεί το ποιος θα έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης των έργων στην Κάρλα. «Εμείς θέλουμε να περιέλθουν τα έργα στην δικαιοδοσία της Αιρετής Περιφέρειας Θεσσαλίας, γιατί έχουμε την τεχνογνωσία αλλά και την αξιοπιστία να τα διαχειριστούμε. Αν όμως το ΥΠΕΚΑ αποφασίσει ότι πρέπει να τα διαχειριστεί κάποιος άλλος και πάλι θα συνεργαστούμε. Το ζήτημα όμως πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα».
Λύση δόθηκε και στο ζήτημα της ποιοτικής μέτρησης των υδάτων που θα καταλήγουν από τον Πηνειό στην Κάρλα, καθώς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μαζί με το Τμήμα Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα πραγματοποιούν μετρήσεις για το λόγο αυτό. Μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Αγοραστός «οι αναλύσεις που θα πραγματοποιούνται θα είναι αυστηρότερες από αυτές που προβλέπει η σχετική νομοθεσία».
Το ευχάριστο νέο που προέκυψε από την σύσκεψη αφορά στη λειτουργία από τον Μάρτιο του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων με 158 σημεία μέτρησης σε όλη τη Θεσσαλία, ενώ 15 σημεία ελέγχου θα υπάρχουν μόνο στον Πηνειό. Σύμφωνα και με τη σχετική ΚΥΑ το Δίκτυο αυτό θα συντονίζει μια σειρά από φορείς, όπως το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, το ΙΓΜΕ, το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων, τη ΔΕΥΑΛ και το Ινστιτούτο Εγγείων Βελτιώσεων. «Ακόμα και με τη λειτουργία αυτού του τόσο δυναμικού Δικτύου, οι υπηρεσίες μας θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν ελέγχους και θα συνεπικουρούν τον νέο αυτό φορέα, καθώς έχουμε εμπειρία σε τόσο σημαντικά θέματα», ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Μια ακόμη απόφαση που λήφθηκε κατά τη σύσκεψη αφορά και τη λήψη μέτρων για την αποφυγή πλημμηρικών φαινομένων, που εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες σε ορισμένες περιοχές, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Ο κ. Αγοραστός ζήτησε τη συνεργασία της ΕΥΔΕ Κάρλας και των ΤΟΕΒ με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας ώστε σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών να προλαμβάνονται πλέον τέτοια φαινόμενα.
Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε και το ζήτημα κλοπών και βανδαλισμών σε ζωτικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, που εμφανίστηκε στα αντλιοστάσια, καθώς δεν υπάρχει φύλαξη των χώρων αυτών. Η ΕΥΔΕ απ’ την πλευρά της ανέφερε ότι έχουν γίνει επανειλημμένα αναφορές προς το αρμόδιο υπουργείο για την ανάγκη φύλαξης των χώρων, αλλά και για την πρόσληψη προσωπικού που θα είναι επιφορτισμένο με τη λειτουργία των αντλιοστασίων, χωρίς όμως να λάβει καμιά απάντηση. «Έχει μεγάλη σημασία να φυλαχθούν τα αντλιοστάσια γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούμε να διοχετεύσουμε νερό στη λίμνη» ανέφερε ο κ. Αγοραστός.
Συζήτηση επίσης έγινε και για τα νεκρά ψάρια που βρέθηκαν στη λίμνη με τον Φορέα Διαχείρισης να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το ποσοστό τους αφορά μόνο το 5% επί του συνόλου, κάτι που είναι μέσα στα αποδεκτά φυσιολογικά αίτια και δεν οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα. Μάλιστα επισημάνθηκε το γεγονός ότι λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών εμφανίζεται επιπρόσθετα και μια νωχελικότητα στα ψάρια.
Απ’ την πλευρά του ο κ. Κομήτσας ανέφερε τα εξής: «Δεν μπορεί τεχνηέντως να δημιουργούνται εντυπώσεις ότι υπάρχει μόλυνση στην λίμνη ενώ οι μέχρι τώρα έρευνες δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Δεν θα αφήσουμε να δυσφημιστεί μια περιοχή λόγω φημών και υποθέσεων». Παράλληλα ο πρόεδρος της ΠΕΔ εξέφρασε τη βεβαιότητά του λέγοντας «αν τα έργα στην Κάρλα υλοποιούνταν από την Αιρετή Περιφέρεια είμαι βέβαιος ότι δεν θα είχαμε σήμερα αυτά όλα αυτά τα προβλήματα».
Στη σύσκεψη ακόμη παρευρέθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ράνια Σταφύλη και Αργύρης Μποτός, ο δ/ντης της δ/νσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Γρ. Σουλιώτης, ο προιστάμενος του Τμήματος Υδροοικονομίας της Περιφέρειας κ. Γ. Μπαλαμότης, η δ/ντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Επαναδημιουργίας Λίμνης Κάρλας (ΕΥΔΕ) κα Ξένια Καρατζά, στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.